open-navfaktor-logo
search
Projekat
Počeo rad na predstavi "Što te nema": Šantić povezao Mostar, Banju Luku i Beograd
Predstava se radi po tekstu Marijane Aracki iz Beograda, a režiju potpisuje poznati beogradski glumac i reditelj Erol Kadić
03.09.2019. u 16:24
get url
text
Detalj s probe predstave

U Narodnom pozorištu Mostar počeo je rad na novoj predstavi "Što te nema" koju u koprodukciji rade Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar i Narodno pozorište Republike Srpske, dok je izvršni producent mostarski Gradski odbor SPKD "Prosvjeta".

Predstava se radi po tekstu Marijane Aracki iz Beograda, a režiju potpisuje poznati beogradski glumac i reditelj Erol Kadić. Scenograf predstave je Dragana Purković Macan, a kostimograf Ivana Ristić.

U predstavi glume glumci tri pozorišne kuće: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta RS-a Banja Luka, Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz Narodnog pozorišta Mostar te Ivan Skoko iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Reditelj Kadić kaže kako je već godinama htio raditi predstavu u kojoj ću upotrijebiti sevdalinku kao muzički motiv.

- Onog trenutka kada mi je u ruke došao tekst Marijane Aracki, znao sam da imam dobru priču. Naša priča prati tragičnu ljubav Alekse Šantića i Anke Tomlinović. Mi se bavimo tom temom, ali idemo i kroz historiju Mostara i život Alekse Šantića. Probat ćemo da napravimo nešto što do sada u pozorištu nije bilo, a to je mjuzikl od sevdalinke - naveo je Kadić.

Napominje kako nije bilo lako napraviti saradnju "Prosvjete" i tri pozorišne kuće iz Mostara i Banje Luke, ali da je to veliko dostignuće.

Predstava se radi povodom jubilarnih 100. Šantićevih večeri poezije koje će biti održane u Mostaru u oktobru ove godine.

Prvi put na "daske koje život znače" postavlja se priča o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, a prvi put se realizira i zajednički projekat tri pozorišne kuće iz Mostara i Banje Luke.

V. d. predsjednika mostarske "Prosvjete" Sanja Bjelica Šagovnović kaže kako je predstava "Što te nema" najbolji način da se obilježe 100. jubilarne Šantićeve večeri poezije i da je sretna što su "Prosvjeta" i Šantić na zajedničkom projektu povezali Mostar, Banju Luku i Beograd.

- Naša misija je da kroz kulturu gradimo mostove i uspostavljamo pokidane veze. Nadamo se da će ova predstava biti samo početak dugoročne saradnje i prijateljstva svih sudionika u projektu - navela je Bjelica Šagovnović.

Premijere predstave "Što te nema" bit će odigrane u okviru manifestacije 100. Šantićeve večeri poezije, i to u Narodnom pozorištu Mostar 11. oktobra, u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar 15, a u Narodnom pozorištu Banja Luka 24. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.