open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Počeo Sajam knjiga i učila: Popusti i do 80 posto, izdavačka kuća iz Turske posjetiocima knjige dijeli besplatno
Simbolično, pod motom "Moć knjige", u dvorani "Mirza Delibašić" u Centru Skenderija, danas je počeo 33. Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila, koji će do 25. aprila biti domaćin 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Danske, Norveške, Amerike, Irana i Njemačke.
20.04.2022. u 13:39
get url
text

Kako je istakao Damir Petrinić, direktor KJP Centar Skenderija, na sajmu je predstavljeno oko 30.000 naslova, a osim u knjigama, posjetioci će moći uživati i u 13 pratećih izložbi.

- Tokom sajamskih dana u "Bosanskoj kući" dvorane "Mirza Delibašić" će se predstaviti 85 autora, 36 izdavačkih kuća i organizatora izložbi sa oko 115 djela u okviru 65 promocija. Također su predviđene radionice i izložbe – naglasio je Petrinić.

Kao i svake godine, izdavači i izlagači su pripremili štivo za sve generacije, a repertoar je od dječijih knjiga i bojanki, svjetskih klasika, do najnovijih naslova sa domaće i svjetske književne scene, do naučne i vjerske literature. Popusti su od 20 do 80 posto.

Ahmed Šečunović ispred "Dobre knjige" kaže da jedan od najznačajnijih naslova na njihovom štandu je djelo Matthiasa Finka "Srebrenica, hronologija jednog genocida".

- To je najznačajnija studija napisana o Srebrenici u BiH i izvan nje. I htio bih još izdvojiti izabrana djela Safvet-bega Bašagića, barda bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti. Popusti su od 30 do 60 posto – kazao je Šečunović.  

Maja Ivanović ispred izdavačke kuće "Partenon" iz Beograda kaže da, tradicionalno, već 15 godina nastupaju na sajmu.

{$galerijaFotografija}

- Ponuda nam je vrlo šarolika. Prvenstveno smo orijentisani na poljoprivrednu literaturu i po tome smo i prepoznatljivi. Ali sada imamo i edicija popularnijih naslova za širu javnost. Mislim da ima za svakoga po nešto. Popusti su 30 posto u odnosu na knjižarske cijene na sva naša izdanja – poručila je Ivanović.

Svoj štand na ovogodišnjem sajmu ima i Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

- Tim Historijskog muzeja BiH predstavio je svoje eksponate i priče iz muzejske riznice. Govorimo o opkoljenom Sarajevu, o Muzeju revolucije, uz naše publikacije i eksponate, a za najmlađe učesnike sajma pripremljen je poseban dječiji kutak. Također, na ovogodišnjem sajmu knjige muzej će predstaviti svoje dvije publikacije koje su nastale u vremenu pandemije, koje ćemo prvi put ekskluzivno pokazati našoj publici – istakla je Elma Hodžić, kustosica muzeja.

Hakikat Kitabevi, izdavačka kuća iz Turske, otišla je korak dalje i svim posjetiocima sajma dijeli besplatne knjige.

- Dajemo besplatne knjige na 35 jezika – istakao je Furkan Yuksel, u ime izdavačke kuće Hakikat Kitabevi.

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10 do 19 sati, a ulaz će biti slobodan. Kao i svake godine na kraju sajma će biti organizovana dodjela sajamskih nagrada u 15 kategorija.

IMG_20220420_115534.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.