open-navfaktor-logo
search
"Sin" otvara
Počinje 25. izdanje SFF-a: Ljubitelje sedme umjetnosti očekuje 270 filmova
Nakon svečane ceremonije otvaranja, na kojoj će domaćin biti mladi bh. glumac Igor Skvarica, biće održana svjetska premijera filma "Sin", režiserke Ines Tanović
16.08.2019. u 11:46
get url
text
get url
text

Sarajevo Film Festival, njegovo 25. izdanje, večeras će biti svečano otvoren ceremonijom koja će se sa početkom u 20.15 sati održati u Narodnom pozorištu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kao i prethodnih godina organizatori su najavili veliki broj uglednih gostiju iz svijeta filma i, naravno, ogroman broj filmskih projekcija, rekordnih 270, u više takmičarskih programa.

Nakon svečane ceremonije otvaranja, na kojoj će domaćin biti mladi bh. glumac Igor Skvarica, biće održana svjetska premijera filma “Sin“, režiserke Ines Tanović. Uloge u filmu ostvarili su: Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Lidija Kordić, Hamza Ajdinović...

Za početak jubilarnog 25. SFF-a odavno je sve spremno. U ljetnom kinu “Metalac“, gdje će se prikazivati filmovi iz programa Open Air, postavljeno je oko 3.000 stolica. I ispred Narodnog pozorišta postavljen je novi crveni tepih, koji će od ove godine biti ukrašen motivima sa bosanskih ćilima.

-Crveni tepih, postavljen u čast jubileju, filmskim autorima, umjetnicima i publici, inspirisan je ćilimom iz Sarajeva iz 1930. godine, koji se nalazi u zbirci Zemaljskog muzeja BiH, i spoj je tradicije i savremenog - kazali su iz SFF-a.

Pred večerašnji početak SFF-a, publiku i festivalske goste očekuje cjelodnevni program, koji je počeo u devet sati, jutarnjom projekcijom filma "Sin", koji će u Takmičarskom programu otvoriti ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala. Nakon jutarnje uslijediće razgovor sa ekipom filma, predvođenom režiserkom Tanović, a moderator će biti bosanskohercegovački i američki nagrađivani pisac i scenarista Aleksandar Hemon. Zanimljivo Hemon će moderirati sve konferencije za medije ovogodišnjeg izdanja Takmičarskog programa – igrani film.

Uoči svečanog otvorenja festivala, publiku i brojne goste Sarajeva očekuje ulična parada "Umjetnost u pokretu", sa oko 200 umjetnika. Nakon tradicionalnog pića dobrodošlice na Festivalskom trgu, večeras u 19.30 sati uslijediće ceremonija “Crvenog tepiha“, a nakon toga i svečano otvorenje SFF-a.

Ove godine, s obzirom da je u pitanju jubilarno izdanje festivala, povećano je zanimanje publike za sve filmske programe. Ukupno će biti prikazano rekordnih 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježiće svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su 53 filma.

Sarajevo Film Festival trajaće od 16. do 23, augusta, a ove godine biće održan pod pokroviteljstvo UNESCO-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.