open-navfaktor-logo
search
Startali 1997.
Pod Dodikovom kontrolom: ATV od "projekta" međunarodne zajednice do američkih sankcija
Sjedinjene Američke Države jučer su objavile sankcije Miloradu Dodiku, te Alternativnoj televiziji (ATV) koja je, prema pojašnjenju, usko povezana s Dodikom i njegovom porodicom. Alternativna televizija je tako prešla put od "projekta" visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i američke podrške do američkih sankcija.
06.01.2022. u 18:27
get url
text

Za vrijeme prvog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Carla Bildta osnovan je Open Broadcast Network (OBN), predstavljen kao najveći i najambiciozniji nezavisni medijski projekat.

To je bila prva nezavisna međuentitetska TV mreža u BiH. Sa emitovanjem je počela 7. septembra 1996. godine. Na web stranici OHR-a može se pročitati da je TV-IN, mreža koju su činili TV Hayat, Studio 99, ZETEL, TV Tuzla i RTV Mostar, tog 7. septembra objavila informativni program, izborne intervjue i uživo koncert Tine Turner iz Amsterdama, te da je TV-IN općenito pozdravljen kao značajan korak naprijed za medijski pluralizam u BiH.

U kasnijim izvještajima visokog predstavnika navodilo se da je "medijska situacija u Bosni i Hercegovini i dalje visoki prioritet za moj ured".

Izvještaj visokog predstavnika o OBN-u

Početkom juna 1997. godine, u eter je pušten i signal Alternativne televizije, kako sami navode na svojoj web stranici. Alternativna televizija postala je dio OBN-a i dio finansijske podrške međunarodne zajednice.

U prilog tome govori i izvještaj visokog predstavnika Carlosa Westendorpa od 11. jula 1997. godine. Između ostalog, navedeno je da je druga faza razvoja Otvorene mreže (OBN-a) dobro uznapredovala, "pri čemu je veći dio obećanih šest miliona američkih dolara namijenjen za značajno jačanje banjalučke podružnice Otvorene mreže za emitovanje Alternativne televizije".

Alternativna televizija je potom do 2011. godine bila dio Mreže plus, a potom sa Hayatom osniva "Program plus".

VEZANI TEKST - Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u iz Banja Luke, korupcija i udar na državu

Danas je, prema saopćenju Vlade SAD-a, pod kontrolom Dodika. Za Alternativnu televiziju čije je sjedište u Banjoj Luci, navodi se da je u privatnom vlasništvu kompanije koja je usko povezana sa Dodikovom porodicom.

- Dodik vrši ličnu kontrolu nad ATV-om iza kulisa, kao što je zahtijevanje ličnog odobrenja na medijske priče u vezi s politički osjetljivim temama. Dodik je kupio ATV kako bi svjesno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da ocrni druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje lične i političke ciljeve.

Dodik je ugovore u vezi s ATV-om dodjeljivao direktno članovima svoje porodice, što je koristio kao još jedan put za korupciju. On je novac iz javnih preduzeća usmjeravao direktno u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je značajno povećao finansiranje ATV-a posljednjih godina i uključio se u kampanje zlonamjernog utjecaja društvenih medija preko ATV-a kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i lične ciljeve - navedeno je u pojašnjenju izrečenih ekonomskih sankcija.

Alternativna televizija odbacila je ove navode.

Donedavno je vlasnik Alternativne televizije bila firma K-2 Banja Luka, (čiji je pak vlasnik Prointer ITSS), te firma Prointer ITSS, koji je vlasništvo nad "dijelom" ATV-a preuzeo 14. aprila 2021.

No prije tačno mjesec, vlasništvo je, barem formalno, promijenjeno pa ga sada imaju K-2 i Infinity Media Banja Luka. Infinity Media je u vlasništvu Infinity International Group, koja je, zvanično, u vlasništvu Đorđa Đurića. Upravo je Infinity Media Group suosnivač Prointera ITSS, zajedno sa Dejanom Ilićem. Tako da se suštinski nije bitno promijenilo vlasništvo nad ATV-om.

Prema ranijem pisanju portal Capital, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je 2019. godine da je njegov sin Igor Dodik povezan sa kompanijom Prointer ITSS.

- Nije vlasnik, ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode - rekao je, između ostalog, Dodik.

Portal Capital nedavno je napisao da su firmu K-2 osnovali radnici ATV-a koji su imali određen udio u vlasništvu televizije. Međutim, većina njih je 2019. godine svoj udio prodala firmi Grand trade Mileta Radišića, koji se u javnosti spominje kao kum Milorada Dodika.

Alternativna televizija donedavno je imala nekoliko suvlasnika, od kojih je većinski bio Integra inženjering, u vlasništvu porodice Slobodana Stankovića. Akcije u ATV-u imao je i Grand trade Mileta Radišića koji je, također, svoj udio prodao Prointeru.

Kako navodi portal Žurnal, Prointer je od 2015. do danas sa javnim sektorom u Republici Srpskoj sklopio ugovore vrijedne ukupno 188.515.597 KM. Sarajevski ogranak firme potpisao je 46 ugovora vrijednih 3.317.262 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.