Nakon jučerašnjih incidentnih događaja, danas je situacija dosta mirnija i u potpunosti pod kontrolom jakih policijskih snaga. U samom kampu angažovana je i Jedinica za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

- Gradska i kantonalna organizacija Crvenog križa su u saradnji s Operativnom grupom za situaciju s migrantima USK osigurali dnevne obroke i pitku vodu svim ljudima koji su ostali na ovoj lokaciji. Naravno, mi ćemo ovim ljudima osigurati životne neophodnosti za određeno vrijeme, a nadamo se da će vrlo brzo biti pronađeno najbolje rješenje za njihov smještaj. Crveni križ je od početka uključen u kompletnu situaciju s migrantima i izbjeglicama, te brinemo o svim ljudima kojima je potrebna pomoć - izjavio je Selam Midžić iz Gradske organizacije Crvenog križa Bihać.

Oko hiljadu migranata koji su nakon jučerašnjeg požara u četiri boravišna šatora ostali i bez privremenog krova nad glavom, nadaju se ipak nekom rješenju.

- Ne znamo šta se događa, niti šta će biti s nama. Ponestaje nam i novca, ali i osnovnih životnih namirnica. Ostajemo ovdje, jer nemamo gdje drugo i nadamo se nekom rješenju problema - kazao je Mesud iz Afganistana.

Saobraćaj na magistralnom putu M-5 prema Bihaću se odvija nesmetano, s obzirom na to da su pripadnici MUP-a USK još sinoć zaustavili grupu od nekoliko stotina migranata, koji su se bili uputili prema Bihaću. Svi su vraćeni u prostor kampa, kojeg su još jučer zbog neuslovnosti za zimu napustili uposlenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Prema nezvaničnim informacijama, u skorije vrijeme očekuje se iseljenje opreme i kontejnera iz Migracionog centra Bira u centru grada i njegovo definitivno zatvaranje, na čemu insistiraju građani Bihaća, gradska i kantonalna vlast.