open-navfaktor-logo
search
Odluka UDT-a
Podnesena žalba na odluku kojom je odbijena disciplinska tužba protiv Tegeltije
Potvrdio je to za Faktor Mirza Omerović, zamjenik glavnog disciplinskog tužioca u UDT-u
07.06.2019. u 11:07
get url
text

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH uputio je žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a, kojom je odbijena disciplinska tužba UDT-a podnesena protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Potvrdio je to za Faktor Mirza Omerović, zamjenik glavnog disciplinskog tužioca u UDT-u. Žalba je podnesena Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH.

Disciplinska tužba protiv Tegeltije, kao i zahtjev za njegovu suspenziju, podnesen je zbog prekoračenja ovlasti koje ima kao predsjednik VSTV-a. On se, podsjećanja radi, u ugostiteljskom objektu sastao sa biznismenom iz Velike Kladuše Nerminom Aleševićem, kojem je obećao da će, s ciljem ubrzavanja rješavanja njegovog predmeta, "vidjeti sa Dalidom", odnosno sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalidom Burzić.

- Ja sam u ponedjeljak u Sarajevu. Ti ćeš meni donijeti to što imaš za Tužilaštvo, broj predmeta. Ja ću vidjeti sa Dalidom šta je i kako je, pa ću ti onda možda nešto reći – kazao je, između ostalog, Tegeltija Aleševiću.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je, podsjetit ćemo, prethodno donijela odluku o odbacivanju disciplinske tužbe protiv Tegeltije, ali i prijedloga da se predsjednik VSTV-a privremeno udalji od vršenja te dužnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.