Važećim Zakonom o podsticajima u privredi RS, jedan od posebnih uvjeta za ostvarivanje prava na podsticaj za povećanje plaće jeste da je početni iznos ličnog dohotka jednak ili viši od najniže plaće u tom bh. entitetu.

- Kako je u martu 2019. godine najniža zarada iznosila 450 KM, potrebno je što hitnije djelovati kako bi se normiralo pravilo za utvrđivanje novog početnog iznosa plaće, s obzirom na to da je u međuvremenu utvrđena nova najniža plaća, koja iznosi 520 KM – pojašnjavaju iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

S ciljem očuvanja radnih mjesta u okolnostima poslovanja koja su uzrokovana koronavirusom, potrebno je, dodaju, intervenisati i u pravcu ukidanja ograničenja da se pravo na podsticaj može ostvariti samo za radnike koji su zasnovali radni odnos najkasnije do isteka marta 2019. godine.

Entitetska vlada je na sjednici utvrdila i Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti, koji će obezbijediti da za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora biti zaključen ugovor u pisanoj formi.

Osim toga, uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu.

Usvojena je i informacija o aktivnostima projekta za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju – EU4Business.

Iz entitetske vlade napominju da će svoje djelovanje i rad nastaviti prema preporukama Instituta za javno zdravstvo, uz poštovanje propisanih mjera, a koje podrazumijevaju dezinfekciju prostora, nošenje lične zaštitne opreme i držanje fizičke distance.