U saopćenju policije navodi se da su blokadu puta teškom opremom izvršile "organizovane kriminalne osobe, odnosno grupe".

Iz kosovske policije su potvrdili da je u nedjelju, nakon blokade puteva u Kosovskoj Mitrovici, u četiri slučaja pucano na policijske jedinice, a jedanput je došlo i do detonacije.

- Srećom, nema izvještaja da je bilo koji građanin ili policijski službenik povrijeđen vatrenim oružjem. Dosad su prijavljena četiri slučaja u kojima su albanske građane, koji su putovali u tom dijelu zaustavljale i maltretirale osobe za koje se sumnja da u dio grupe koja je blokirala puteve, nanoseći im povrede i materijalnu štetu na njihovim vozilima - saopćila je policija.

U ponoć je počela primjena izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za osobe koje na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama, na svim prijelazima izuzev Jarinja i Brnjaka na sjeveru Kosova, koji su zatvoreni.

Policija Kosova u nedjelju je zatvorila granične prijelaze prema Srbiji nakon što su lokalni Srbi blokirali puteve uoči početka primjene recipročnih mjera Vlade Kosova.

Najprije su se u Kosovskoj Mitrovici čule sirene za uzbunu, što je bio znak građanima da počnu da se okupljaju. Potom je počelo blokiranje magistralnih puteva kamionima i vozilima.

Prema odluci Vlade Kosova od 29. juna, u ponedeljak, 1. augusta 2022. godine, počelo je izdavanje privremenih deklaracijskih listova na graničnim prijelazima osobama koje ulaze na Kosovo s ličnim kartama Srbije. Također počinje dvomjesečni proces preregistracije ilegalnih registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova "PR", "KM", "PZ" i slično, koje izdaje Srbija, u tablice Republike Kosovo.