Na osnovu prijave

Policija Srbije uhapsila Osmana Osmanovića u Sremskoj Rači zbog navodnih ratnih zločina

Objavljeno: 23.11.2019. u 22:30

U tekstu se navodi da je Osmanović  naodno bio upravnik logora u Gornjem Rahiću

Na graničnom prijelazu Sremska Rača večeras je, prema pisanju medija uz Srbije, uhapšen Osman Osmanović iz Brčkog. Ova  informacija Faktoru je potvrđena iz izvora bliskih MUP-u Srbije.

Osmanović je uhapšen po policijskoj potrazi, pošto su protiv njega podnijete krivične prijave zbog sumnje da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pišu novosti.rs.

U tekstu se navodi da je Osmanović bio upravnik navodnog logora u Gornjem Rahiću, te je počinio ratne zločine prema licima srpske nacionalnosti. 

Mediji iz Banja Luke su Osmanovića godinama dovodili u vezu sa ratnim zločinima. Osmanović  je isticao da nikada nije učestvovao u mučenju Srba i da je uvijek vodio računa o ljudskom dostojanstvu.

- Od prvog do posljednjeg dana rata bio sam angažovan kao pripadnik policije, odnosno pripadnik Oružanih snaga Republike BiH. Naglašavam, uvijek sam se rukovodio zakonima i zakonima koji su postojali i u vrijeme rata. Moja profesionalnost je poznata i prije rata i u ratu, a posebno u ratu kada je trebalo voditi računa o ljudskom dostojanstvu - izjavio je Osmanović svojevremeno, pisao je ebrcko.net. 

Izvor:   novosti.rs

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije