open-navfaktor-logo
search
Značajni datumi
Policiji RS-a bilo čudno što je 1. maja Marš mira: Bošnjaci Doboja nisu mogli birati kad će biti protjerani
Neformalna grupa "Putevima spasa i slobode Doboj" u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice (MIZ) Doboj organizovala je Marš mira na relaciji Tešanjka-Doboj, stazama egzodusa dobojskih Bošnjaka.
01.05.2022. u 21:25
get url
text

Veliki broj Bošnjaka iz Doboja je 3. maja 1992. godine bio prisiljen napustiti svoje domove i krenuti na područje općine Tešanj. Prema sjećanju malobrojnih Bošnjaka koji su ostali u Doboju, dva dana kasnije srušena je džamija Selimija, simbol grada i najstarija džamija na području sjeveroistočne Bosne.

Kako je kazao glavni imam MIZ Doboj Ibrahim ef. Halilović Medžlis kroz razne projekte nastoji njegovati kulturu sjećanja.

- MIZ Doboj obilježava datume koji su značajni za Bošnjake. U saradnji s neformalnom grupom "Putevima spasa i slobode Doboj" sjećamo se i Maršom mira obilježavamo ovaj datum. S obzirom na to da je Marš mira u vrijeme ramazana, događaj završavamo lijepim iftarom u džamiji Selimiji i drugim prigodnim programima - kazao je Halilović.

Edhem Hrnjadović, koordinator neformalne grupe "Putevima spava i slobode Doboj", ispričao nam je kako je neformalna grupa nastala prije sedam godina, te baštini kulturu sjećanja na sve događaje kroz koje su prošli Bošnjaci, kako Doboja, tako i cijele Bosne i Hercegovine.

- Danas smo, po četvrti put, organizovali Marš mira od mjesta Tešanjka, općina Tešanj, do Doboja, odnosno džamije Selimija, putem koji su Bošnjaci prognani. Važno je kazati da danas imamo najveći broj učesnika, njih oko 70. Nadam se da ćemo u narednom periodu doseći broj od bar 200 ili 300 učesnika - naglasio je Hrnjadović.

Admir Fetić, sukoordinator ove grupe, također je ukazao na potrebu da se historija pamti, a istina širi. Naglasio je kako je ova grupa, shodno navedenom, protekle godine učestovovala na devet marševa mira.

- Kada smo ove godine prijavljivali Marš mira u Doboju, uredno smo to uradili kod policijskih struktura otprilike mjesec dana ranije. Prilikom dogovora, rečeno mi je da im je čudno što je namjera da to organizujemo 1. maja. Kada su me upitali zašto baš tada, odgovorio sam: Mi Bošnjaci nismo mogli birati kad ćemo biti protjerani. Mi za datum Marša, biramo prvu nedjelju u mjesecu maju, koja je najbliža 3. maju - kaže Fetić. 

Današnjim Maršom mira obilježena je 30. godišnjica od progona Bošnjaka iz Doboja, uz poruku da je kultura sjećanja ključ identiteta.

Po dolasku u Doboj za učesnike je organizovan iftar u čaršijskoj džamiji Selimiji kod dobojske Gradine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.