open-navfaktor-logo
search
Privremeno finansiranje
Političke blokade: BiH u proteklu 21 godinu dva puta bila bez budžeta, na putu smo ka trećem
U proteklu 21 godinu Bosna i Hercegovina je dva puta bila bez budžeta jer je, zbog političkih blokada i nemogućnosti dogovora, budžet institucija BiH za tekuću godinu usvajan na samom kraju te godine. Tako je naša zemlja 2019. i 2011. godinu provela na privremenom finansiranju, koje znači izmirenje samo tekućih obaveza, poput plaća, bez realizacije važnijih projekata.
30.08.2021. u 11:53
get url
text

Moguće je da će ovakav scenarij biti ponovljen i ove godine.

Stranke iz bh. entiteta Republika Srpska su krajem jula odlučile da bojkotuju rad institucija Bosne i Hercegovine, odnosno da ne učestvuju u donošenju odluka, a time i budžeta. Istina, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, ipak je u petak bio na sastanku sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Opozicija iz RS-a je ocijenila da je time prekršio dogovor, što Dodik, s druge strane, negira.

VEZANI TEKST - Dodik po starom: Govorio o "mirnoj disoluciji" BiH, spominjao Vučića, "lažnom visokom predstavniku"...

Usvajanje budžeta institucija BiH za ovu godinu bilo je planirano na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u julu koju su stranke iz RS-a izignorisale pa je otkazana. Iz istog razloga je odgođena sjednica Doma naroda.

I dok blokiraju rad institucija, a naša država funkcionira na bazi privremenog finansiranja, državni ministri iz RS-a su potpisali naloge za isplatu plaća, što ne smatraju kršenjem dogovora o bojkotu.

Upravo je zastoj u radu državnog Parlamenta bio razlog zbog kojeg smo 2019. godinu proveli na privremenom finansiranju.

Parlament BiH je, nakon izbora u oktobru 2018. godine, bio u blokadi jer je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uvjetovao deblokadu ulaskom te stranke u Vijeće ministara BiH. Sve je trajalo do decembra 2019. godine kada je Zoran Tegeltija (SNSD) imenovan za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara. Nakon toga je i usvojen budžet za 2019. godinu, preciznije 18. decembra je usvojen u Zastupničkom domu, a dva dana kasnije u Domu naroda.

Nešto kompliciranija situacija je bila sa budžetom za 2011. godinu jer je procedura usvajanja bila obrnuta u odnosu na propisane. Ovaj budžet je prvo odobren u Parlamentu BiH u decembru te godine, a onda je Predsjedništvo BiH zaduženo da formalno sačini akt budžeta mada je po zakonu Predsjedništvo BiH to koje predlaže budžet Parlamentu.

VEZANI TEKST - Stranke iz RS-a ostavile BiH na privremenom finansiranju: Trpe projekti, obraz zemlje, ne i njihove plaće

Problem je nastao zbog nemogućnosti dogovora bh. političara. No pred kraj godine je na sastanku lidera šest političkih stranaka (SDPBiH, HDZ 1990, SNSD, SDA, HDZBH i SDS) dogovoreno formiranje Vijeća ministara BiH i budžet.

U proteklu 21 godinu, za koliko postoje podaci na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH, naša zemlja je samo pet puta budžet dobila relativno na vrijeme, tako što su u decembru tekuće godine usvojeni budžeti za naredne godine, i to za 2017, 2016, 2014, 2013. i 2010. godinu.

Prema podacima na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH i objavama u Službenom listu BiH, dva puta smo zabilježili slučajeve kada smo u jednoj godini usvajali dva budžeta, "zahvaljujući" neradu institucija.

Tako je u maju 2015. godine prvo usvojen budžet za tu godinu, a u decembru je usvojen budžet za 2016. godinu. Slično je bilo i u 2009. godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.