open-navfaktor-logo
search
Vlada se zagrijala
Politika ili neznanje: Zašto su dolaskom "Trojke" na vlast obustavljeni kapitalni projekti u KS?
Predsjednici NiP-a i SDP-a Elmedin Konaković i Nermin Nikšić jučer su sa ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanom Štetom obišli neke građevinske lokacije u ovom kantonu.
14.07.2021. u 20:23
get url
text

S njima u šetnji našli su se i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić i ministar finansija Davor Čičić.

Tako su lideri koalicije i resorni ministri "uskočili" u redovne i obavezne aktivnosti Ministarstva saobraćaja i Direkcije za ceste KS kako bi javnosti poručili da je "'Trojka' nikad jača i spremnija za rad".

Međutim, stvarnost je nešto drugačija od onoga što su jučer Konaković i Nikšić pokušali prezentirati prilikom obilaska radova, tvrdeći da je stanje na terenu fantastično te da se Vlada KS tek zagrijala za ulazak u pune kapacitete izvršne vlasti.

Da bi opravdao stagniranje kapitalnih projekata započetih u prethodnom sazivu Vlade KS, šef NiP-a je kazao kako su upravo izašli iz faze u kojima je Vlada bila fokusirana na rad Ministarstva zdravstva i Ministarstva privrede.

- Danas sam se uvjerio da se ova Vlada zagrijala i ulazi u svoje pune kapacitete izvršne vlasti. Na terenu je stanje zaista fantastično. Vidjeli smo danas nekoliko višemilionskih saobraćajnica, za koju bi neka druga vlast za svaku posebno pripremila posebno otvaranje - kazao je Konaković.

Konaković je tako odgovornost za (ne)rad drugih ministarstava u Vladi KS prebacio na ova dva ministarstva. Sudeći prema njegovim riječima, ostala ministarstva tek su se "zagrijala" i počinju sa radom sedam mjeseci nakon preuzimanja vlasti, iako iza sebe imaju nekoliko neuspješnih projekata poput Zakona o visokom obrazovanju ili spektakularno najavljivanog tramvajskog stajališta na Otoci koje nikada nije dovršeno. 

 

Na projektu Prve transverzale posljednji korak je načinjen još u prethodnoj administraciji koja je i započela ovaj projekat.

- Mi smo pola godine u komadu svake srijede imali diskusiju po pitanju Prve transferzale. Izgurali smo da se onaj prostor očisti, da se dođe do građevinske dozvole, te da se uvede izvođač radova. Bili smo pred dobijanjem dozvole za nadvožnjak koji bi faktički već u ovo vrijeme bio rađen i saobraćaj bi se mogao regularno odvijati. Da je ostala prethodna vlada, već bi spojili Koševsko Brdo i Velešiće - kazao je Faruk Kapidžić, bivši ministar prostornog uređenja i predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Tvrdi Kapidžić da je aktuelnoj Vladi KS sve bilo servirano, te da se stalo i sa onim što je već ranije ugovoreno.

Prva transverzala nije jedini projekat započet prije preuzimanja Vlade KS od strane "Trojke". Od kapitalnih projekata koji stagniraju od dolaska nove-stare Vlade KS spadaju i tunel Kobilja glava kao i Južna longitudinala.

- Oni su već u junu imali ovakvu posjetu i sada su to opet uradili nakon što je Poturak upriličio performans sa lopatama i metlama. Zaustavili su sve kapitalne projekte. Za njih je kapitalni projekat tramavajsko stajalište na Otoci za koje niko ne zna šta se dešava s tim - kazao nam je zastupnik u Skupštini KS Zvonko Marić (SBB).

Prva transverzala

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.