open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Porodica umjesto doma za nezbrinutu djecu: Kako i zašto postati hranitelj?
Sve je u životu rizik, ali ja se ne bojim. Ukoliko se pojavi problem koji ja ne mogu riješiti obratit ću se Centru za socijalni rad - priča Fatima
10.10.2019. u 15:37
get url
text
Fatima Karić: Pružiti djetetu topao dom

Ukupno 40 osoba iz 23 hraniteljske porodice uspješno je okončalo edukaciju za hranitelje u Tuzlanskom kantonu. Među njim je i Fatima Karić iz Tuzle, koja se nada da će uskoro dobiti jedno dijete na brigu. Iako u penziji, ona je odlučila da postane hraniteljica.

- Imam unuku za koju se brinem, vodim je u školu svaki dan. Vidjela sam oglas za hranitelje, danima sam čitala o tome i rekla sam sebi zašto da ne. Zašto ne pružiti još jednom djetetu ljubav, pažnju i topao dom? Moja unuka će porasti i nekada otići od mene i ne bih voljela da ostanem sama - priča Fatima Karić.

Ona trenutno živi sa sinom, snahom i unukom, ali kaže da postoji možda mogućnost da ostane sama.

- Obaveze koje dijete sa sobom nosi me ne plaše. Cijeli život me prate nekakve obaveze, svjesna sam da postoji rizik. Hoće li me dijete prihvatiti, hoće li se adaptirati? Sve je u životu rizik, ali ja se ne bojim. Ukoliko se pojavi problem koji ja ne mogu riješiti obratit ću se Centru za socijalni rad - priča Fatima.

Tima Salihović iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla jedan je od licenciranih trenera za hraniteljstvo. U Tuzlanskom kantonu postoji 99 hraniteljskih porodica, koje se brinu za 99 djece i 26 odraslih, uglavnom starijih osoba.

- Tuzlanski kanton je kada je u pitanju hraniteljstvo lider u BiH. Edukacija priprema hranitelja za novu obavezu. Govorimo o emotivnoj vezanosti, nasilju, problemima s kojima se mogu susresti, načinima na kojima im institucije mogu pomoći, kako uključiti tim za stručnu pomoć... - priča Tima Salihović.

Uz Centar za socijalni rad u cijelom procesu učestvuju i Dom za djecu bez roditeljskog staranja, resorno ministarstvo kao i treneri koji čine jedan tim, tako da hranitelj nije sam.

- Svako dijete koje ne živi sa svojom biološkom porodicom, po zakonu ima pravo na posebnu pomoć i njegu, odnosno ima pravo da bude smješteno u drugu porodicu prije nego što, eventualno, bude smješteno u ustanovu. Zato je hraniteljstvo veoma važno i mi želimo da u svih 13 općina TK imamo hraniteljske porodice - kaže Anto Iljkić, sekretar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Inače, sve počinje tako što se onaj ko želi biti prijavi Centru za socijalni rad, potom ispunjavate papirologiju, nakon čega slijedi edukacija. Naknada za hranitelja i izdržavanje hranjenika u TK iznosi ukupno 460 KM, a kod specijaliziranog hraniteljstva, kojim su uglavnom obuhvaćena djeca s posebnim potrebama, naknada iznosi 712 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.