Zbog deklaracije SDA

Posebna sjednica NSRS-a sa prijedlogom za smjenu Senada Bratića 

Objavljeno: 18.09.2019. u 12:51 Autor: B. S.

U obrazloženju se ističe da je Senad Bratić kao visoki funkcioner SDA učestvovao u donošenju deklaracije protiv interesa RS-a

Kolegij Narodne skupštine RS-a zakazao je za danas u 18 sati posebnu sjednicu sa prijedlogom odluke o razrješenju potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Senada Bratića. 

Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi zastupnika SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska i zastupnička grupa nezavisni zastupnici i Mijo Perkunić. 

U obrazloženju  zahtjeva su podsjetili da je Stranka demokratske akcije na svom  posljednjem kongresu usvojila političku deklaraciju koja je, kako su naveli, "direktno usmjerena protiv interesa RS-a i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status RS-a i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda". 

U obrazloženju se ističe da je Senad Bratić kao visoki funkcioner SDA učestvovao u donošenju ove deklaracije.

-Svojim djelovanjem kao pripadnik SDA provodi politiku protiv interesa RS-a i kao potpredsjednik Narodne skupštine RS-a djeluje suprotno Ustavu i zakonima RS-a zbog čega se narodni zastupnici pozivaju da podrže  prijedlog odluke o njegovom razrješenju - saopćeno je iz NSRS-a. 

Tvrde da je deklaracija SDA, u čijem donošenju je učestvovao i Senad Bratić, "do sada najeklatniji primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavne strukture BiH i da kao takva predstavlja direktan napad kako na ustavni poredak, tako i na ukupnu sigurnost unutar BiH".  

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije