Mira Pekić, predsjedavajuća ove komisije i zastupnica PDP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kazala je da će sjednicu sazvati kada bude prikupljeno dovoljno materijala.

Ona je prije godinu najavila da će provjeravati sve zvaničnike, nakon što su riješili predmete iz ranijih godina, kada su kaznili i Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH i trenutnog predsjedavajućeg Doma naroda bh. Parlamenta.

VEZANI TEKST - Sve ide sporo: Odluka o sukobu interesa ministra Mitrovića moguća idući mjesec

- Provjere vršimo za članove Predsjedništva BiH, parlamentarce, ministre i njihove savjetnike, i onda dalje idemo ka agencijama i drugim institucijama – rekla nam je Pekić u aprilu prošle godine. 

No potom je nastupila blokada rada institucija Bosne i Hercegovine na koju su se odlučile stranke iz entiteta RS.

Jedan od onih za kojeg treba biti utvrđeno da li je ili nije u sukobu interesa bio je ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović. O tome je bilo riječi i prije godinu, ali se za ministra Mitrovića još prikupljaju podaci.

Pekić je danas kazala da podatke prikuplja ured koji je na raspolaganju Komisiji i nalazi se u okviru Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine.

Dodala je da je u pitanju složen posao jer se obraćaju nizu institucija na svim nivoima vlasti, uključujući sudove, kako bi se prikupili svi podaci za jednu osobu.

- Komisija zasjeda ako ured prikupi dovoljno podataka za utvrđivanje sukoba interesa. Ja svakodnevno potpisujem zahtjeve za dostavu informacija – dodala je Pekić.

Ona je istakla i da za rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa trebaju biti prisutna po dva člana iz svakog konstitutivnog naroda, a u Komisiji i imaju po dva iz reda hrvatskog naroda i dva iz reda srpskog naroda, te tri iz reda bošnjačkog naroda.

Na pitanje da li ima problema u smislu da neki od članova ne žele učestvovati u radu, odgovorila je da vjeruje da tu neće biti problema, ali i da su za donošenje sankcija potrebna po dva glasa.

Članovi ove komisije su, osim Pekić, zastupnici Edin Mušić (SDA) i Mijo Matanović (HDZBiH), zatim delegati u Domu naroda bh. Parlamenta Munib Jusufović (SBB), Bariša Čolak (HDZBiH) i Sredoje Nović (SNSD), te, po funkciji, direktor i dva zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. No Agencija ima samo direktora, Hasima Šabotića, dok se čeka procedura imenovanja dva zamjenika.