open-navfaktor-logo
search
Memorijalni centar
Postavka "Što te nema": Fildžani simboliziraju hiljade ubijenih Srebreničana
Memorijalni projekat "Što te nema", umjetnice Aide Šehović, postavljen je danas u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica, kojeg su u julu 1995. godine počinile vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta RS i Srbije.
10.07.2020. u 11:35
get url
text

Projekat je napravljen od fildžana u koji se u znak sjećanja na žrtve genocida iz 1995. godine sipa kafa. U postavljaju ovog spomenika u znak odavanja počasti žrtvama srebreničkog genocida učestvovali su i volonteri iz različitih dijelova BiH.

- Danas se nalazimo u Potočarima gdje ćemo postaviti spomenik sjećanja 'Što te nema' po 15. put. On je zadnjih 15 godina putovao širom svijeta i ove godine se prvi put postavlja na mjestu zločina, ovdje u Potočarima, u Memorijalnom centru. I ustvari fildžani se vraćaju kući - izjavila je Šehović.

Kako je kazala, danas će biti poredano preko 8.372 fildžana koji su sakupljeni od bh. porodica iz cijelog svijeta, dijaspore i BiH. Radi se, kako je kazala, o neobičnom spomeniku.

{$galerijaFotografija}

- Jer, nije trajan. Sastoji se od sakupljenih fildžana. Svaki fildžan simbolično predstavlja jednu osobu ubijenu u Srebrenici. Počeli smo ga prije 15 godina sa prva 932 fildžana koja su sakupile majke i žene Srebrenice. Zatim, 7.714 fildžana je stiglo iz Venecije gdje je bila prošlogodišnja postavka. Otkako smo ovdje na terenu, u zadnje tri-četiri sedmice, sakupljamo fildžane i imali smo odziv koji je nadmašio sva naša očekivanja - izjavila je Šehović.

Prema njenim riječima, podržali su ih i političari.

Jedan od fildžana koji će biti dio postavke bit će posvećen Mustafi Hrustiću. Fildžan će postaviti njegove unuke Amina (9) i Adna (12) koje su se rodile i žive u Srebrenici.

- Mi našeg djeda znamo samo preko fotografija, jer je ubijen u genocidu. Nažalost, nismo ga uspjele upoznati. Mi ćemo čuvati preko slika sjećanje na djeda. Često dolazimo u Memorijalni centar, obiđemo mezar i proučimo Fatihu - izjavile su ranije Amina i Adna koje su prije dvije godine dobile brata, koji je dobio ime po djedu Mustafi.

Mustafa Hrustić ukopan je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari 2005. godine.

Postavka "Što te nema" - 10. 7. 2020.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.