open-navfaktor-logo
search
ABHO četa
Potpuno osposobljeni: Pripadnici Oružanih snaga BiH dezinficirali u Maglaju
U borbi protiv širenja koronavirusa, jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za atomsko-biološko-hemijsku odbranu (ABHO) obavila je danas dezinfekciju prostora u Maglaju.
06.05.2020. u 15:11
get url
text

Pripadnici Čete ABHO i Deminerskog bataljona OSBiH djelovali su na osnovu zahtjeva Općine Maglaj, u skladu sa procedurama za angažovanje resursa OSBiH za pomoć civilnim strukturama vlasti u vanrednim okolnostima, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

- U roku od 34 sata od ispostavljenog zahtjeva, na izvršenje zadatka dezinfekcije prostora, objekata i javnih površina u općini Maglaj, upućena je specijalistička jedinica privremenog sastava Brigade taktičke podrške (brTP), koju čine specijalistički timovi Čete ABHO i najiskusniji timovi medicinskih tehničara iz sastava Deminerskog bataljona. Na zadatak je upućeno 40 pripadnika OSBiH, tri specijalne cisterne i devet motornih vozila za posebne namjene. Prije polaska na zadatak, u koordinaciji sa nosiocima logističke podrške, obavljen je preventivni ljekarski pregled svih pripadnika na koronavirus. Prilikom izvršenja zadatka pripadnici OSBiH na raspolaganju su imali sredstva za dezinfekciju IZOSAN i BIOENVIRION, a koja je nedavno donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Upotreba ovih sredstava na terenu zavisi od zahtjeva tražitelja usluga -  navodi se u saopćenju.

{$galerijaFotografija}

U OSBiH pripadnici Čete ABHO osposobljeni su za izvršenje specifičnih zadataka dezinfekcije i dekontaminacije kontaminiranog područja.

- U okviru planiranja obuke za podizanje stepena osposobljenosti jedinice, pripadnici Čete ABHO završili su sve potrebne edukacije, po specijalnostima, u saradnji sa prijateljskim zemljama. U tome se posebno izdvaja obuka s pripadnicima Nacionalne garde Marylanda iz SAD-a, koja je uspješno provedena, kako u BiH tako i u SAD, kroz realizaciju planiranih obuke u okviru programa Vojska-Vojsci (Mil-to-Mil). Također, u okviru bilateralne vojne saradnje s Republikom Srbijom, pripadnici Čete ABHO su završili specijalističku obuku u savremenom Regionalnom centru za obuku jedinica ABHO u Kruševcu. Angažovanjem resursa Čete ABHO i Deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške na pomoći civilnim strukturama OS BiH pokazuju opredijeljenost da u svakom trenutku pruže pomoći građanima Bosne i Hercegovine na bilo kojem lokalitetu - navedeno je u saopćenju.

Pripadnici Oružanih snaga BiH dezinficirali u Maglaju
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.