Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić uputio je čestitku svim građanima i institucijama u BiH koje obilježavaju 29. august 1189. - Dan Povelje Kulina bana.

Spahić je rekao da je vrijeme da se Povelja Kulina bana slavi kao izuzetan historijski bosanskohercegovački i evropski praznik političke, kulturne i trgovačke diplomacije, te najavio da će uputiti Državnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-om prijedlog da Povelja Kulin bana uđe na Tentativnu listu za nominaciju za Svjetsku listu baštine UNESCO-a.

Odao je lično priznanje Forumu građana Zenice koje na dostojanstven način decenijama slavi Povelju Kulina bana i istakao da je ponosan što je s tim forumom osnovao prvu fondaciju Kulina bana u BiH.

- Prirodno je da zajedno s Dubrovnikom već naredne godine, pod pokroviteljstvom novoizabranog Evropskog parlamenta, organizujemo obilježavanje 830 godišnjice Povelje Kulin bana i da 29. august bude u kalendaru značajnih događaja i ličnosti ne samo u BiH, već i u kalendaru povijesti svijeta - izjavio je Spahić, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.