open-navfaktor-logo
search
Majstor žanra
Povodom 93. rođendana Hajrudina Krvavca: U Meeting Pointu projekcije Šibinih dokumentaraca
U Meeting Pointu će 22. decembra biti prikazano pet Šibinih dokumentaraca "Selice", "Poplave", "Planinci", "U dolini Neretve" i "Oteta zemlja"
17.12.2019. u 10:40
get url
text

 U povodu 93. rođendana jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih filmskih autora Hajrudina Šibe Krvavca, 22. decembra u sarajevskom kinu Meeting Point biće prikazan gotovo cjelokupan Krvavčev dokumentarni opus.

Dan Hajrudina Šibe Krvavca je poseban program kojim Udruženje rediteljica i reditelja u BiH obilježava 93. rođendan jednog od najvećih bh. filmskih autora, majstora žanra i jednog od najgledanijih reditelja na svijetu. Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog angažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u ex-Yu i bh. kinematografiju.

Na ovaj način Udruženje rediteljica i reditelja u BiH, nastavlja jasno naglašavati ogromnu važnost reditelja u našoj kulturi i njihov trajni utjecaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva, ali, zbog prirode posla, nisu jasno vidljivi. Dan Šibe Krvavaca, osim slavljenja filmske umjetnosti, želi da donese svijest i inspiraciju novim generacijama koji gotovo uopšte nisu upoznati sa jednim od najznačajnijih BiH umjetnika.

U Meeting Pointu će 22. decembra biti prikazano pet Šibinih dokumentaraca "Selice", "Poplave", "Planinci", "U dolini Neretve" i "Oteta zemlja", tako da će gledaoci moći steći puni uvid u ovaj značajan i gotovo zaboravljen opus, iako su neki njegovi kultni aspekti još živi ne samo u popularnoj bh. i ex-Yu kulturi, nego i u kulturi Kine.

Šiba je snimio je oko četrdeset uradaka, dokumentarnih filmova, tv-serija, kratkih i dugometražnih filmova. Napisao je i preko dvadeset scenarija. Mnogi se slažu da je Šiba jedini režiser akcionih filmova u punom smislu te riječi na prostoru bivše Jugoslavije, tvorac i svojevrstan predstavnik cijelog jednog filmskog žanra, poznatog kao "partizanski vestern". Njegovi filmovi predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Posebno je poznat je po filmovima "Vrtlog", "Diverzanti", "Most", "Partizanska eskadrila". Ipak, najveću slavu stekao je filmom "Valter brani Sarajevo" kojeg je pregledalo nekoliko milijardi gledalaca. Film je bio veoma popularan u Kini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.