open-navfaktor-logo
search
Kosovo
Povodom Dana albanske zastave u centru Prištine postavljen dvometarski pljis
Povodom obilježavanja 110. godišnjice Dana albanske zastave u centru Prištine održava se "Festival pljisa", koji ima za cilj promociju albanske nacionalne kulture, posebno među mladima.
28.11.2022. u 15:19
get url
text

Građanima koji su izašli na ulice glavnog grada Kosova kako bi proslavili Dan albanske zastave podijeljeno je 500 bijelih kapa, poznatih kao pljis ili keče, dok je na Trgu Skenderbeg postavljen i veliki pljis s više od dva metra visine.

Alban Zeka, organizator Festivala, izjavio je za AA da je ovaj festival nastao kako bi mlade ljude povezao sa njihovim kulturnim nasljeđem. Dodao je da su pljisovi najjedinstveniji identifikacioni simbol svih Albanaca.

- Naš cilj je da od 365 dana u godini, barem jednoga dana svi građani, bez obzira na naciju, vjeru, jezik, nose pljisove kao znak našeg nacionalnog identiteta - naglasio je Zeka.

Daors Hoxha, skulptor koji je napravio pljis viši od dva metra, kaže da se na tom pljisu radile dvije osobe šest dana i šest noći.

- Kao prvo izdanje ovog festivala, cilj je bio da se svi građani koji dođu na Trg Skenderbeg potpišu i ostave svoj potpis na pljisu jer će on biti sačuvan. Za sljedeću godinu se razmatra malo veći projekat na otvorenom, koji će detaljnije biti razrađen kao tema - ističe Hoxha.

Pored "Festivala pljisa", Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova je povodom 28. novembra organizovalo više kulturnih manifestacija, a na trgovima prijestolnice postavljene su nacionalne i državne zastave.

28. novembar je Dan nezavisnosti Albanije i Dan albanske zastave, koji se na Kosovu obilježava kao Nacionalni dan Albanaca. Povodom ovoga dana, premijer Kosova Albin Kurti večeras organizuje svečani prijem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.