Ovu izložbu, uz poštivanje epidemioloških mjera, organizovali su Kabinet potpredsjednika bh. entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda u saradnji s Galerijom "Preporod" Zenica uz BZK "Preporod" ZDK i Gradskim odborom Stranke demokratske akcije Banjaluka.

- Hiljadugodišnja tradicija postojojanja države Bosne i Hercegovine nosi sa sobom ogromno kulturno-hitorijsko naslijeđe. Večerašnja izložba ima za cilj da pokaže dio tog naslijeđa - izjavio je Salkić i dodao da se raduje što su bili u prilici obilježiti Dan državnosti BiH u Banjaluci.

Poručio je da je Banja Luka dio BiH.

- Moj je poziv da svi oni koji vole državu BiH u Banjoj Luci, Bijeljini, Prijedoru, Zvorniku i svim drugim mjestima u ovom našem dijelu države BiH organiziraju ovakve i slične manifestacije, priredbe i različite sadržaje u povodu Dana državnosti i Dana nezavisnosti. Na takav način ćemo afirmirati ova dva najvažnija praznika za državu BiH i za građane na prostoru gdje čini mi se još uvijek ljudi nisu spremni da priznaju da žive u državi Bosni i Hecegovini - istakao je Salkić.

Amna Sofić, predsjednica Galerije "Preporod" iz Zenice, rekla je da su djela izložena večeras u Banjoj Luci nastala na likovnim kolonijama koje se zovu "Stara Bosna", a koje se organizuju u povodu obilježavanja Povelje Kulina bana na Kuli Vranduk. Autori su akademski slikari i amateri iz BiH, a na svojim djelima prikazuju hiljadugodišnju istoriju Bosne i Hercegovine.