open-navfaktor-logo
search
Vučić nezadovoljan
Pozadina sastanka u Moskvi: Putin otkazao podršku predsjedniku Srbije
Moskovski dnevnik piše da se Vučić u Beograd ne vraća potpuno zadovoljan jer od Putina nije dobio "odobrenje za svoju verziju priznanja Kosova"
03.10.2018. u 19:33
get url
text
Sastanak Vučića i Putina u Moskvi

Nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina zavladala je medijska tišina, koja je posebno "glasna" u Srbiji. Do sada su ovi sastanci propraćeni bombastičnim naslovim u srbijanskim medijima bliskim Vučiću, ali je to ovaj put izostalo. Ruski mediji, također, hladno su tretirali sastanak, nakon kojega nije bilo ni uobičajane press konferencije.

Do odgovora zašto je nakon susreta u Moskvi zavladala grobna tišina u oba tabora pokušali su doći novinari dnevnika Danas, inače medija neovisnog od političkog vrha. Nakon susreta saznalo se da je Vučić priznao Putinu da je rješenje za Kosovo još daleko i još jednom potvrdio da se Srbija opredijelila za vojnu neutralnost, dok je Putin pred početak razgovora "u četiri oka" rekao da je "uvjeren da je neophodno razgovarati i o situaciji u regiji".

"Danas" također otkriva da se konferencija za novinare nije održala na zahtjev ruske strane.

- Kremlj ne želi biti uvučen u dodatne tenzije, imajući u vidu nedavno zaoštravanje situacije u kontekstu Kosova, kada je Hashim Thaçi posjetio Gazivode i okolinu. Dok bi Vučiću sada išlo u prilog da Putin javno pruži snažnu podršku stavovima Beograda, Rusi su daleko oprezniji i smatraju da Srbija mora stišati ton. Stoga, Vučić je dao izjave pojedinim medijima, ali se suzdržao od bilo kakve zapaljive retorike - saznaje se iz diplomatskih izvora, piše Danas.

Jutarnji list prenosi da na susretu Putina i Vučića nije bilo sve tako bajno, to potvrđuje i uticajni Komersant. Naime, moskovski dnevnik piše da se Vučić u Beograd ne vraća potpuno zadovoljan jer od Putina nije dobio "odobrenje za svoju verziju priznanja Kosova".

Dakle, priča ide ovako. Prema Vučiću, navodi Komersnat, Kina će uskoro na Vijeću sigurnosti postaviti pitanje o konačnom priznanju i članstvu Kosova u UN-u. Stoga je srpski predsjednik zamolio Putina da ne ulaže veto jer bi na taj prijedlog Srbija pristala "ako bi zauzvrat dobila sjever Kosova".

Riječ je očito o ponovnom oživljavanju ideje o razmjeni teritorija, a moguće je, navode u Jutarnjem listu, da je taj deal s Kinom možda dogovorio Vučić tokom nedavnog posjeta Xi Jinpingu.

No, Putin mu je otkazao podršku, navodi list, ne shvaćajući zašto ne bi uložio veto.

U zamjenu je Vučić ponovno Putinu obećao da Srbija neće ulaziti u NATO. No, Komersant se ironično pita nisu li ta odbijanja Vučića malo preenergična. Često takva zaklinjanja završe upravo suprotnim, piše ruski dnevnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.