open-navfaktor-logo
search
Gori na Krasu
Požar u Sloveniji i dalje divlja, na terenu 800 vatrogasaca, mještani evakuirani i tokom noći
Oko 800 vatrogasaca i tokom noći je bilo na terenu širom slovenskog Krasa gdje su držali liniju fronta požara i već su vrlo iscrpljeni, kazao je medijima Stanko Močnik, vođa vatrogasne intervencije. Prognozira da će ovoliki broj vatrogasaca i danas biti na terenu.
23.07.2022. u 09:12
get url
text
Požar na Krasu

Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici deset sela koja su preventivno evakuirana, a požar se od jutros gasi sa dosad najvećim kapacitetima iz zraka koji su na raspolaganju, prenose mediji. Evakuacije su vršene i tokom noći. 

Pojavila su se i nova žarišta.

U gašenju od jutarnjih sati učestvuje i 11 helikoptera, a očekuje se pomoć kanadera iz Hrvatske.

Najave meteorloga su da bi jače padavine na područje gdje je požar mogle početi padati tek iduće sedmice.

Vatra već deveti dan gori širom slovenskog Krasa, a u petak poslijepodne se približila naseljenim mjestima. U gašenju pomaže i vojska, a u pomoć Sloveniji stigli su helikopteri iz Mađarske, Slovačke i Srbije, kao i hrvatski kanaderi.

Pet vatrogasaca je zatražilo pomoć u novogoričkoj Općoj bolnici. Sanirani su jedan slučaj trovanja ugljen monoksidom, jedan slučaj dehidracije i tri lakše ozlijeđene osobe.

Niti jedan stanovnik nije zbrinut zbog problema povezanih s dimom, dok je jedan stanovnik primljen u bolnicu zbog ozljeda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.