- Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA-om i partnerskim institucijama u BiH i inozemstvu, provodi istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata, u periodu od 2013. do 2018. godine, sudjelovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći, za državljane BiH, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih formacija takozvanog ISIL-a, uključujući formacije 'Jahbet Al Nusra', 'Al Nusrah Front' i drugim formacijama a koje su od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija proglašene terorističkim organizacijama - navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da su prikupljeni dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata, svome suprugu koji je bio visokopozicionirani pripadnik tzv. ISIL-a i koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, proslijeđivala novac, iako je znala da će taj novac biti korišten za finansiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti.

- Također, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena boravila na području Sirije, te je bila u kontaktu sa državljanima BiH na tom području i znala u koje svrhe se koristi novac koji je proslijeđivala - stoji u saopćenju.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenu upućen je prema Sudu Bosne i Hercegovine, koji je danas zakazao ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH. Sena Hamzabegović uhapšena je jučer na aerodromu u Tuzli zbog sumnje da je počinila krivična djela finansiranja terorističkih aktivnosti.