open-navfaktor-logo
search
Zaključci
Predsjednici stranaka nakon sastanka s Varhelyijem: Izgubit ćemo milijardu i po eura
Predsatvnici stranaka u Bosni i Hercegovini danas su se sastali sa komesarom EU-a Oliverom Varhelyijem. Kako su prenijeli medijima, govorilo se o trenutnom stanju u BiH, a jedan od zaključaka je da bi BiH mogla izgubiti milijardu i po eura zbog blokade institucija državne vlasti.
24.11.2021. u 15:48
get url
text

{$galerijaFotografija}

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da Evropska unija nastoji finansijskim sredstvima privoliti državnu vlast da počne raditi.

- Čuli smo kako smo praktično izgubili milijardu i po eura, jer bi do nove godine trebali da riješimo pitanje Koridora 5c, da su i drugi finansijski programi na pultu, ali izgleda da nisu baš optimistični da će domaće vlasti nešto posebno poduzeti – kazao je Nikšić.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović potvrdio je Nikšićeve riječi, te ustvrdio da će to uslijediti "ako se ne reformiše pravosuđe i ne promijeni npr. Zakon o javnim nabavkama".

- Rekao sam da od ove vlasti ne mogu da očekuju da razriješe probleme, i krizu koja je u toku. Da čak i ako im obećaju da se to neće desiti. Akcenat smo dali na izborni zakon, ukoliko se nešto brzo ne uradi sigurno ćemo ostati bez tog dokumenta vrlo važnog. Potrebno je da se ispoštuje volja birača. Mislim da će shvatiti gdje je došao, šteta je, ima mnogo vremena, ali to vrijeme ćemo izgubiti jer ova vlast nije sposobna da napravi taj neophodni konsenzus – kazao je Šarović.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić poručio je da je opozicija bila jedinstvena u svojim stavovima.

- Mislim da je veoma važno danas da smo iz opozicije Federacije i RS bili mnogo jedinstveni. Mislili su da smo ranije dogovarali, ali nismo. Ono što je loša vijest je da ćemo zbog loše vlasti izgubiti milijardu ipo eura. Ja sam govorio da razumijem tu strategiju dvokoraka da se prvo harmoniziraju odnosi bošnjačko – hrvatski, pa onda stanje između Federacije i RS, ali sam rekao da je neophodan prethodni korak, a to je zaustaviti destrukciju Milorada Dodika – istakao je Radončić.

Predsjednik NS-a Edin Forto je izjavio da je njegov stav bio da EU ne smije nuditi rješenja koja ne bi bila prihvaćena u državama članicama unije.

- Poručio sam komesaru da EU ne smije nuditi rješenja koja ne bi prošla u drugim zemljama iz kojih ovi predstavnici dolaze. Evropske vrijednosti umiru u BiH i moraju prestati tretirati kao kredibilne partnere vlasti u BiH koja se bori da ne dođe do pravne države. Jer ako se uspostavi pravna država, njihovi partneri s kojim sada razgovaraju će ići u zatvor. I oni to moraju znati. Nemaju kredibilne partnere trenutno – poručio je Forto.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ustvrdio je da u BiH ključna podjela između dvije vrste stranaka - proevropske i antievropske.

- I potpuno je jasno da je vladajuća koalicija antievropska i njih ne interesuje evropski put. Ovo stanje je potpuno zaleđeno i ništa ne čine po tom pitanju da budemo dio jednog uređenog organizovanog sistema u kojem će svi oni koji se bave korupcijom odgovarati za svoja djela. I zato je politika vladajuće elite lažna, prevarantska, nekorektna, licemjerna kada je u pitanju evropski put i evropske vrijednosti ove zemlje. Da bi se zemlja vratila u neke normalne okvire je da se prevaziđe pitanje nametnutog Inckovog zakona kako bi se kroz institucije BiH počela rješavati određena pitanja. To se može riješiti na jedan način, da se na određeno vrijeme suspenduje ili uvede moratorij na nametnuti Inckov zakon i da šansa domaćim političkim strukturama da donese zakon prihvatljivog sadržaja za sve strukture u skladu sa ustavom i propisanom parlametarnom procedurom u oba Doma parlamenta BiH, i da se onda konačno usvoji izborni zakon, riješi pitanje imovine – istakao je Borenović.

Zamjenik predsjednika NiP-a Kemal Ademović naglasio je da "nije postignut nikakav napredak, te da je na sceni blokada institucija, zbog čega EU mora zauzeti oštriji kurs, pa i osigurati poštene izbore".

Izjave, opozicija, EU delegacija, 24.11.2021
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.