open-navfaktor-logo
search
Novi Nadzorni odbor
Predsjednik Birparić o RMU Banovići: Očekivan je otpor Uprave, otvoreni smo za saradnju
Birparić ističe da nema nikakvih naznaka o smjeni aktuelne uprave rudnika, na čijem je čelu Munever Čergić, kadar PDA Mirsada Kukića
18.11.2019. u 10:56
get url
text
Zgrada Uprave RMU "Banovići"
Zgrada Uprave RMU "Banovići"

Rudnik mrkog uglja (RMU) Banovići dobio je novi Nadzorni odbor. Konstituirajuća sjednica nije održana u zgradi Uprave Rudnika, jer to nije dozvolio direktor Munever Čergić, međutim provedeno je sve ono što je odlučeno na Skupštini društva održanoj u petak.

Bego Birparić izabran je za predsjednika, a Edin Kurić je član Nadzornog odbora (NO), obojica kao predstavnici državnog kapitala koje je predložila Vlada FBiH. Antun Luburić je predstavnik malih dioničara u Nadzornom odboru, kao što je bio i ranije.

- Prvu sjednicu Nadzornog odbora zakazali smo za srijedu. Tada ćemo poništiti odluku bivšeg Nadzornog odbora o sazivanju sjednicu Skupštine društva za 27. novembar, koja nije potrebna jer je sjednica održana u petak u Sarajevu - rekao je Birparić za Faktor.

On ističe da nema nikakvih naznaka o smjeni aktuelne uprave rudnika, na čijem je čelu Munever Čergić, kadar PDA Mirsada Kukića.

- Ovo su neki lomovi koje oni ne mogu da podnesu i taj njihov otpor je i očekivan. Sačekat ćemo određen period da se uspostavi saradnja s Upravom u skladu sa Zakonom i pravilnicima o radu. Očekujem da Nadzornom odboru bude omogućeno da obavlja svoj posao, da uspostavimo protok akata i aktivnosti za dobrobit rudnika. Mi smo otvoreni za saradnju i treba nam Uprava koja će ići u smjeru poboljšanja standarda rudara njihovih primanja, plaće i sigurnosti na radu - zaključio je Birparić.

Upravi RMU Banovići mandat istječe 1. maja naredne godine. Ukoliko se nešto ne promijeni, Uprava Rudnika prvi put će imati Nadzorni odbor, koji kontrolira Vlada FBiH i resorno federalno ministarstvo, a ne Mirsad Kukić, kako što je to bio slučaj u prethodnih 25 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.