Usvojen Zaključak

Predsjedništvo BiH prihvatilo povratak 24 državljanina BiH iz Sirije i Iraka

Objavljeno: 02.12.2019. u 16:07 Autor: N. P.

Radi se o ženama i maloljetnoj djeci, kao i djeci bez roditeljskog staranja koji trenutno borave u Siriji i čiji se povratak mora osigurati "koordiniranim djelovanjem nadležnih institucija BiH"

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 29. novembra usvojilo Zaključak kojim se prihvata povratak 24 državljanina BiH koji su proteklih godina boravili na teritoriji pod kontrolom takozvane Islamske države u Siriji i Iraku.

Radi se o ženama i maloljetnoj djeci, kao i djeci bez roditeljskog staranja koji trenutno borave u Siriji i čiji se povratak mora osigurati "koordiniranim djelovanjem nadležnih institucija BiH".

Predsjedništvo BiH je usvojenim Zaključkom pozvalo nadležne državne institucije da u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom i međunarodnim ugovorima poduzmu potrebne mjere i radnje kako bi se osigurala zaštita prava državljana BiH koji borave u Siriji i Iraku.

- Predsjedništvo BiH također poziva institucije BiH da redovno izvještavaju Predsjedništvo BiH o poduzetim mjerama i radnjama – navodi se u usvojenom Zaključku.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije