U prostorijama centrale Demokratske fronte održana je redovna sjednica Predsjedništva DF-a na kojoj je analizirana aktuelna politička situacija u BiH, sa posebnim osvrtom na procese formiranja vlasti. Ponovljen je ranije zauzeti stav da put Bosne i Hercegovine u NATO nije nešto o čemu će se pregovarati, te je pružena nedvosmislena podrška predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću u insistiranju na dostavljanju prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

Demokratska fronta smatra da je što hitnije potrebno odblokirati rad oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prije svega formiranjem komisija kako bi se mogli nastaviti procesi neophodni za funkcionisanje države.

Izražen je i stav da je Pokret socijalne pravde i demokratije pozitivna politička platforma na kojoj se može i treba zasnivati zajednički nastup ljevice na Lokalnim izborima 2020. godine, te da će Demokratska fronta u tom segmentu pružiti dodatne napore kako bi stranke okupljene u Pokret nastupili na Lokalnim izborima na zajedničkoj platformi.

-Demokratska fronta također poziva sve probosanske političke stranke da na Lokalnim izborima 2020. godine jedinstveno nastupimo u Srebrenici smatrajući da to dugujemo ljudima Srebrenice i da jedino tako možemo ostvariti uspjeh uz princip da zajednički kandidati budu upravo ljudi koji tamo žive - saopćio je DF.