open-navfaktor-logo
search
Vanredni izbori
Predstavljamo kandidate za gradonačelnika; Arnaut: Tuzla nikad nije imala gradonačelnika, imala je pijune
U Tuzli će 5. februara biti održani vanredni izbori za gradonačelnika. Ko god da pobijedi, bit će novo lice na ovoj funkciji jer će naslijediti Jasmina Imamovića koji je gradom soli rukovodio 22 godine.
30.01.2023. u 18:53
get url
text
Almir Arnaut Beli

U utrci za gradonačelnika šest je kandidata, Zijad Lugavić iz Socijaldemokratske partije, Omer Berbić iz Naše stranke te nezavisni kandidati Mirnes Ajanović, Derviš Čičko, Almir Arnaut i Halid Žigić.

Svim kadidatima postavili smo pet identičnih pitanja, evo šta je odgovorio Almir Arnaut zvani Beli...

Zašto smatrate da biste bili dobar gradonačelnik Tuzle?

Kada čista obraza i slobodno smijete razgovarati o svemu sa građanima Tuzle i BiH, pa i Evrope i svijeta, i u tom razgovoru, dijeljenju informacija i znanja nemate niti jedan problem, a u svojoj mjesnoj zajednici, u svojoj zgradi i svom gradu, slični meni imaju nagomilanih problema, da samo čovjek sa velikim iskustvom u borbi protiv vlasti, čista obraza i sa znanjem može s građanima ostvariti ono što oni žele. Mislim da je jasno da sam jedini ispred građana i sa njima uspio ispuniti uvjete kao nezavisni kandidat, znači iza mene stoje svi pošteni i obespravljeni Tuzlaci sa kojima sam dijelio i BiH i Tuzlu, a i život u ovih svojih 50 godina.

Šta biste prvo napravili ukoliko budete izabrani?

Prvo bih se zahvalio svima na pobjedi i organizirao na Trgu slobode veliki radni sastanak na koji bih pozvao čitavu Tuzlu. Proglasio bih grad Tuzlu građanskim i svi vjećnici bi imali zadatak da organiziraju izbore u mjesnim zajednicama, da dostave Statut grada na svaku adresu. Onda bih uveo radno vrijeme od 9 do 14 u svim gradskim preduzećima i zaposlio nova stručna lica te ih rasporedio u svih 40 mjesnih zajednica, koje bi imale i statut i bile pravno lice i funkcionirale po zakonu i ustavu BiH, a ne kao do sada po principu jednoumlja.

Kako ocjenjujete rad Gradske uprave i kakve biste promjene uveli u radu?

Korupcija, nepotizam, sukobi interesa, fašizam uopćeno mi smeta od kada su jedni te isti na vlasti. Promjene bi bile da bi svaki zaposlenik i primalac budžetske plaće dobio jedan test od 10 pitanja o potrebama građana i to u 21 gradskom preduzeću i tu bih dobio sve upute od svojih zaposlenika. A reformu javnog servisa počeo bih upotrebom svih BIT centara i njihovog kadrovskog potencijala, kao i njihovih kapaciteta da građani za uslugu od Gradskih službi trebaju najviše pet minuta. Registar donacija od svih također. Mjesne zajednice bi imale svog predsjednika, savjet, statut i pečat, naravno i račun i sve što je potrebno da lokalna samouprava jednom konačno zaživi i vjerujem da bi brzo bili prvi bosanski smart / pametni grad. Građanin na prvom mjestu pa sve ostalo će doći na red.

Šta Tuzla trenutno nema, a morala bi imati?

Tuzla danas nema ništa vrednije od naše mladosti koja je odlučila ostati i boriti se za sve ljudske vrijednosti, kao i osobe koje vjeruju u poštenje i svoje povjerenje godinama čuvaju na Birou za zapošljavanje TK. Zaposlit ću svakog ko želi da radi u dvije godine i osigurati veliku podršku kroz kompenzacijske i investicije grantove poduzetnicima da uspiju održati svoje biznise na prostoru grada i države BiH. Taj plan Tuzla mora imati, da svi imaju posao, da su sretni i da je kasa grada sigurna i u poštenim rukama. Tuzla nikad nije imala poštenje i istinu.

Šta je ono što u Tuzli postoji, a što bi hitno trebalo mijenjati ili popravljati?

Tuzla nema vlast koja je servis građanima. Tuzla ima mali budžet zbog njihove potkupljenosti i lopovluka. Tuzla ima najviše nezaposlenih po broju stanovnika, a prvi po nezaposlenosti mladih od 18 do 33 smo na prostoru BiH i svijeta. To nema današnja Tuzla, ako mislimo na gradsku upravu, ni oko ni uho za naše potrebe. Tuzla nikad nije imala gradonačelnika, imala je pijune.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.