U utrci za gradonačelnika šest je kandidata, Zijad Lugavić iz Socijaldemokratske partije, Omer Berbić iz Naše stranke te nezavisni kandidati Mirnes Ajanović, Derviš Čičko, Almir Arnaut i Halid Žigić.

Svim kandidatima postavili smo pet identičnih pitanja, evo šta je odgovorio Zijad Lugavić...

Zašto smatrate da biste bili dobar gradonačelnik Tuzle?

Doktor sam ekonomskih nauka i posjedujem bogato radno iskustvo u realnom, javnom i nevladinom sektoru, što je garant daljeg sigurnog razvoja Tuzle. Kao pripadnik Armije Republike BiH sam branio našu Tuzlu i našu BiH te se iskazao kao patriota koji se zalaže i za zajednički život i tekovine antifašizma. Upoznat sam sa kompletnom problematikom funkcionisanja grada te kao osoba sa velikim iskustvom i znanjem znam kako unaprijediti daljnji razvoj Tuzle i kvalitet života naših građana i građanki.

Šta biste prvo napravili ukoliko budete izabrani?

Zahvalio bih se građankama i građanima Tuzle na ukazanom povjerenju. Stavit ću u fokus rada sve potrebe građana i privrednih subjekata jer jedino cjelina daje vidljive rezultate. Grad se mora voditi cjelovito, od velikih razvojnih projekata do posljednje rupe na asfaltu u nekoj ulici i nedostatka klupe u nekom parku. Iako se neke stvari mogu činiti nevažnim, nekome nedostaje baš ta klupa, a taj neko je stanovnik našeg grada. Naravno, važno je imati prioritete i ciljeve koji se žele postići. Nastavit ću sve već planirane pravce razvoja i započete projekte, ali ću se posvetiti i novim pravcima razvoja koji će doprinijeti da građani Tuzle budu i dalje ponosni na svoj grad jer je Tuzla veliki potencijal i jedinstven grad sa jedinstvenim građanima i građankama.

Kako ocjenjujete rad Gradske uprave i kakve biste promjene uveli u radu?

Kao i svaka druga organizacija ili društvo, uvijek može i mora biti bolje. Unaprijedit ćemo efikasnost rada, još više uključiti građane, posebno mlade u procese donošenja strateških i drugih odluka. Pojednostavit ćemo pristup informacijama javne uprave i prijavu problema građana. Bit ćemo otvoreniji i dostupniji građanima i pravnim subjektima.

Šta Tuzla trenutno nema, a morala bi imati?

Javni gradski linijski prijevoz uređen na zadovoljstvo građana.

Šta je ono što u Tuzli postoji, a što bi hitno trebalo mijenjati ili popravljati?

Kvalitetnije uređenje saobraćaja je hitan problem. Također, potreban je još brži razvoj mreže toplifikacije i energetske efikasnosti, proširenje vodovodne i kanalizacione mreže.