Član organizacionog odbora Safet Imamović je na pres-konferenciji izjavio da program podrazumijeva bogate i raznolike sadržaje. Predviđeno je polaganje vijenaca na spomenike borcima Armije R BiH i borcima HVO-a u centru Brčkog, manifestacija “Brčko čuva Bosnu i Hercegovinu” Trgu mladih te svečana akademija u Domu kulture.

Također, Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH, koja je ove godine raspisala literarni konkurs u povodu Dana nezavisnosti o temi “Šta znači sloboda?”, dodijelit će nagrade za najuspješnije mlade autore.

Imamović je u ime organizacionog odbora i u ime Udruženja "Stećak", a u vezi sa problematikom postavljanja državnih zastava na gradskom trgu, izjavio "da za sve navodne prekršaje i navodna krivična djela a vezano za zastave nemaju komentar".

- Vjerujemo da institucije Distrikta poštuju ustav BiH i Statut Brčko distrikta BiH, te ne sumnjamo u njihov legitimitet – rekao je.

Čestitku povodom Dana nezavisnosti BiH, građanima Brčko distrikta BiH danas su uputili zamjenik gradonačelnika Anto Domić i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić.

- Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, građanima Brčko distrikta BiH koji ovaj dan doživljavaju kao praznik, upućujemo iskrene čestitke sa željom da zajedničkim radom i zalaganjem, svi zajedno, doprinesemo razvoju i napretku Brčko distrikta BiH i cijele naše suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine. Prije 28 godina građani Bosne i Hercegovine su svojim glasom jedinstveno potvrdili želju za suverenu i nezavisnu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Zbog toga ovaj datum, kao zvanični praznik Bosne i Hercegovine, u skladu sa ustavno-pravnim položajem Brčko distrikta BiH, obilježimo zajedno u Brčko distriktu BiH, kao ponosni građani Bosne i Hercegovine - navodi se u čestitki.