- Imali smo priliku razgovarati o perspektivama razvoja Liderske inicijative za Srebrenicu koja okuplja izabrane i imenovane predstavnike iz regiona, čiji je i Adis Ahmetović član. Razmotrili smo postignute rezultate u vezi s projektom "Istina, dijalog, budućnost", koji je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, te smo predočili saradnju i projekte iz Velike Britanije kao temelj i budući modus saradnje u drugim zemljama.

Veliko je zadovoljstvo razgovarati s mladim ljudima koji su u Njemačkoj pokrenuli brojne važne teme i koji su naš veliki saveznik na međunarodnom planu - kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Današnji sastanak s predstavnicima bh. organizacija upriličen je u Islamskom kulturnom centru Bošnjaka u Berlinu.

- Domaćini su pokazali otvorenost, uključili su ljude iz različitih sfera društva. Izuzetno je važno što postoje prostori u kojima možemo razgovarati, sagledati prilike i prepreke pred nama, te prepoznati šta bh. zajednica u Njemačkoj može ponuditi domovini. Zajedno se sjećamo genocida u Srebrenici, i oko Srebrenice i Memorijalnog centra Srebrenica se okupljamo - dodao je Suljagić.

Ozvaničeno je i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Arolsen Archives, jednom od najznačajnjih organizacija za istraživanje Holokausta u Njemačkoj.

- Zvanična uspostava saradnje kojoj je prethodio niz sastanaka, razmjene znanja i informacija, predstavlja važan iskorak u širenju mreže partnera Memorijalnog centra u svijetu. Ovi ljudi godinama rade važan posao za čovječanstvo. Činjenica da nas priznaju kao partnere i prijatelje znači mnogo i govori mnogo o radu Memorijalnog centra u posljednje tri godine na globalnom planu - zaključio je Suljagić, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.