Predstavnici Foruma parlamentaraca BiH 1990, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća, Jevrejskog KPD La Benevolencija, Udruge Hrvatski dom, Centra za promociju civilinog društva, Akademije nauka i umjetnosti BiH, te apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava Jakob Finci i predstavnik grupe nezavisnih intelektualaca akademik Abdulah Sidran, naglasili su da se njihov prijedlog temelji na postojećem zakonodavnom okviru.

Istakli su da prijedlog ne dovodi do novih etno-teritorijalnih podjela. Temelji se na izbornom ali i etničkom legalitetu i legitimitetu izabranih članova skupština i Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, odredbi Ustava FBIH o izboru delegata iz kantona kao i Uputstva CIK BiH iz 2018. godine te ni na koji način ne dovodi u pitanje izborni process koji je u toku.

Civilne organizacije ponovile su svoj stav da se odmah nakon izbora nužno mora pristupiti izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine i niza zakona kako bi se prije svega provele presude Evropskog suda za ljudska prava jer se radi o međunarodno pravnim obavezama BiH ali i OHR-a, jer je dejtonskim Ustavom propisano da Evropska konvencija o ljudskim pravima ima direktnu primjenu i da je iznad svakog drugog prava u Bosni i Hercegovini.

Nakon gotovo dvosatnog razgovora zaključeno je da se razgovor između OHR-a i predstavnika organizacija civilnog društva i akademske zajednice nastavi u što skorije vrijeme, odmah po upoznavanju visokog predstavnika Christiana Schmidta i pravnog Odjela OHR-a s iznesenim prijedlozima, saopćeno je iz Foruma parlamentaraca BiH 1990.