Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) e županije (HNŽ) Rašid Hadžović, koji je otvorio manifestaciju, kazao je kako Mostarsko ljeto neće ništa zaustaviti.

- Ova manifestacija ima dugu tradiciju, prekinuta je 2008. godine, obnovljena 2016., a mi kao generalni sponzori zajedno s organizatorima dogovorili smo se da nećemo dozvoliti da nas išta zaustavi. Mostarsko ljeto mora živjeti i u vrijeme koronavirusa, a otvoreno je s ciljem da se naši građani tokom narednih ljetnih noći uz brojne kulturne događaje, koje će moći pratiti tokom manifestacije, lijepo osjećaju u ovom gradu - istaknuo je Hadžović.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako za organizatore Mostarskog ljeta nije ni bilo dvojbe da će se manifestacija održati.

- Od samog početka, od trenutka planiranja manifestacije okolnosti se za nas nisu drastično mijenjale nagore. Nije bilo lako sve isplanirati, stvoriti koncept i kvalitetno odgovoriti potrebama publike, pogotovo zbog situacije s koronavirusom. Mislimo da smo dali sve od sebe, na kraju će publika suditi, ali imamo razloga biti optimistični - kazao je Mujkanović.

U sklopu ove manifestacije održat će se 26 različitih kulturnih sadržaja iz područja pozorišnje, muzičke, likovne, poetske i scenske umjetnosti.

Centar za kulturu Mostar pripremio je deset programa među kojima su dva koncerta, promocije knjiga kao i likovne izložbe i izložbe fotografija, dok je Narodna biblioteka Mostar pripremila promociju knjige, izložbu te druženje i razgovor s dječijom književnicom Elmirom Helać-Mekić.

Muzej Hercegovina pripremio je četiri sadržaja kroz koje će među ostalim predstaviti nekoliko zbirki iz svog bogatog fundusa povodom 70. godišnjice Muzeja, dok je Pozorište lutaka Mostar pripremilo tri predstave namijenjene za djecu i odrasle.

Narodno pozorište Mostar također je pripremilo značajan dio programa od kojeg će se većina održati na otvorenom zbog pandemije koronavirusa.

Inače, ovu manifestaciju organizira pet institucija kulture u Mostaru, i to Centar za kulturu, Narodno pozorište, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka.

Ovogodišnje Mostarsko ljeto, koje se završava 28. augusta dječjom predstavom "Tobija" reditelja Marija Drmaća u Pozorištu lutaka Mostar, održat će se uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a organizatori pozivaju građane da održavaju distancu i na programe dolaze s maskom.