Petak, 01.07.2022.
FOTO: Muhidin Živojević

Predvođeni majkama Srebrenice, učesnici "Marša mira" ušli u Potočare

Učesnici "Marša mira" stigli su nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari kako bi prisustvovali 25. godišnjici genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Učesnike ovogodišnjeg "Marša mira" u Memorijalni centar uvele su majke Srebrenice. Na čelu kolone prethodnih dana su bili preživjeli iz jula '95. godine.

"Maršu mira" se danas pridružio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

Učesnicima Marša mira pridružili su se na etapi puta Jaglići - Derviševac. 

Ovogodišnji "Marš mira", 16. po redu, organizovan je u specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa. Upravo iz mjera predostrožnosti, organizovane su grupe u kojima je manje od 50 učesnika.

"Marš mira", u otežanim uslovima u organizacijskom smislu zbog pandemije koronavirusa, krenuo je u srijedu s Crnog vrha umjesto iz Nezuka, kakva je bila tradicija ranijih godina.

"Marš mira" za preživjele simbolizira čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja genocida u Srebrenici.

U ukupnoj dužini od gotovo 100 kilometara, svih dosadašnjih godina, pa i ove, predvode ga preživjeli Srebreničani koji su isti taj put, samo u obrnutom smjeru, prošli 1995. godine bježeći od sigurne smrti. Preživjelim Srebreničanima iz godine u godinu na Maršu mira pridružuju se brojni građani BiH, ali i iz mnogih drugih zemalja svijeta.

- Ako isključimo 7. juli, dešavanja u Nezuku, imali smo oko 400 učesnika u osam grupa, po 50 ljudi. Svi su imali maske, mjere zabrane su ispoštovane. Sve je dobro proteklo. Svaki dan je barem po dva puta učesnicima mjerena temperatura. Bili su i učesnici Marša iz '95. godine. Po njihovoj ozbiljnosti i emotivnom stanju se primjećuje iz godine u godinu da im je teže - kaže za faktor Munir Habibović, učesnik ovogodišnjeg "Marša mira".

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh