open-navfaktor-logo
search
Sporni amandmani HDZ-a
Prekinuta sjednica Skupštine HNK, Bošnjaci potegli pitanje vitalnog interesa
Nakon polusatnog kašnjenja i tri duge pauze, prekinuta je sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, na kojoj je danas trebao biti izglasan rebalans budžeta.
28.05.2020. u 16:04
get url
text
Skupština HNK

Naime zbog Zakona o dopunama i izmjenama zakona o izvršenju budžeta HNK za 2020. godinu Klub Bošnjaka posegnuo za vitalnim nacionalnim interesom, a prekinuta je na zahtjev Kluba Hrvata. Sporni su amandmani HDZ-a kojim pokušavaju da razvlaste ministra.

Naime, na početku sjednice predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg je kazao kako rad Vlade opstruira SDA, navodeći kako se nisu odazvali sjednicama na kojima je trebalo izglasati zakon o izvršenju budžeta.

- Kolege  iz SDA nisu glasale na telefonskoj sjednici Vlade, nisu uopće reagovali. Jutros sam sazvao nastavak sjednice, u 10.10 kolege iz SDA iz Vlade nisu došle. Prema tome, imamo opstrukcije u Vladi zbog odnosa 6:6, jer ni na telefonskoj ni redovnoj sjednici nismo imali mogućnost da dođemo do dokumenta kao što je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju budžeta. Samim time dovodimo u pitanje korona-zakon, a time i rebalans budžeta, žao mi je, ali to je činjenica - kazao je Herceg.

Na zahtjev zastupnika iz HDZ-a BiH Damira Džebe uslijedila je pauza jer je smatrao da  je bespredmetno uopće nastaviti rad Skupštine dok se ne usvoji zakon o izmjenama i dopuna zakona o izvršenju budžeta. Istaknuo je tom prilikom da je budžet mrtav dok se ne izglasa zakon o njegovom izvršenju. U nastavku je Klub Bošnjaka posegnuo je za vitalnim nacionalnim interesom prilikom razmatranja zakona o izglasavanju, zbog čega je Klub Hrvata tražio pauzu. Pauza je okončana prekidanjem sjednice. Zakon je kako nam je pojašnjeno iz Kluba Bošnjaka usvojen u formi koju je ministar finansija predložio, ali su problem amandmani HDZ-a kojim pokušavaju da razvlaste ministra.

Ministar finansija u Vladi HNK Adnan Faladžić ističe kako se time se grubo krši zakon o budžetima u FBiH.

- Kantonalni zakon o izvršenju je ustvari podzakonski akt tog zakona. Međutim, to je grubo kršenje odredbi, u nekih sedam članova u potpunosti dolazi u koliziju krovni zakon, odnosno ovaj zakon izvršenja. To bi bila nedopustiva situacija. Ciljano su bili amandmani usmjereni na ingerenciju ministra i ministarstva koji apsolutno ima jasno definisane zakone i nadležnosti prema Federalnom zakonu o budžetima. Sada se kroz ovaj pod zakonski akt te ingerencije ministarstvu finasija žele da oduzmu što je apsurda situacija - ističe Faladžić.

Slična situacija je bila i koncem prošle godine, pojašnjava ali su ih razumnim razgovorom uvjerili da je to apsurdna stvar.

- Iz nekih krugova unutar HDZ-a dolaze ponovo ti signali, ponovo su ti amandmani pokrenuti - naglašava Faladžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.