open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Prekršen dogovoreni rok, nacrt budžeta BiH za 2022. još nije završen
Nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu još nije završen i dostavljen Vijeću ministara Bosne i Hercegovinu uprkos obećanjima da će se to desiti u ovoj sedmici.
29.04.2022. u 13:09
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH

Prema informacijama koje smo dobili u Vijeću ministara BiH, navodno se u Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine još radi na tehničkim korekcijama nacrta budžeta.

VEZANI TEKST - Kolegij VMBiH postigao dogovor da se državni budžet pripremi do 25. aprila

Nacrt budžeta je trebao biti pripremljen do 25. aprila, što je dogovoreno na Kolegiju Vijeća ministara BiH kojeg čine predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD) te ministri vanjskih poslova i finansija i trezora Bisera Turković (SDA) i Vjekoslav Bevanda (HDZBiH).

U ovoj sedmici je trebao biti i dostavljen Vijeću ministara, što je Tegeltija kazao predstavnicima Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH, o čemu je javnost upoznata saopćenjem.

No još jedno obećanje nije ispunjeno.

Sasvim je izvjesno da budžet za 2022. godinu neće biti usvojen na vrijeme za finansiranje Općih izbora 2022, što je zakonska obaveza.

Centralna izborna komisija komisija Bosne i Hercegovine najavila je da će 4. maja donijeti odluku o raspisivanju izbora, a Izborni zakon je propisao da novac mora biti osiguran najkasnije 15 dana nakon donošenja te odluke, što u ovom slučaju znači do 19. maja.

VEZANI TEKST - Tema finansiranje izbora: Arnautović traži hitan sastanak CIK-a s Tegeltijom, Bevandom i Turković

Do toga teško da će doći ako se ima u vidu da nacrt budžeta prvo treba usvojiti Vijeće ministara BiH, potom ga proslijediti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine koje utvrđuje prijedlog budžeta, a onda budžet šalje Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine koja ga konačno usvaja.

Procedura donošenja budžeta prvo je zapela u Fiskalnom vijeću Bosne i Hercegovine gdje se nekoliko mjeseci čekalo usvajanje Globalnog okvira fiskalne bilanse i politika 2022-2024, kao temelja za budžet. Protiv ovog dokumenta bili su premijer RS-a Radovan Višković i ministrica finansija RS-a Zora Vidović, oboje iz SNSD-a. Na kraju su ga podržali 30. marta u nešto izmijenjenom iznosu u odnosu na prvobitno planirani.

Fiskalno vijeće utvrdilo je u ovom dokumentu da će okvir budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2022. godinu biti povećan za 46,5 miliona KM i iznosit će oko 1,07 milijardi KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.