Ovim povodom, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor Direkcije za puteve Selmir Kovač obišli su gradilište.

- Ovo je zajednički projekt Vlade KS i Općine Novo Sarajevo, čija vrijednost iznosi oko šest miliona maraka, od čega je 4,3 miliona kao investitor izdvojio KS, a Općina je dodijelila zemljište u vrijednosti od 1,5 milion maraka - istakao je premijer Nenadić.

Prema njegovim riječima, kapacitet parkinga će se sa postojećih 40 mjesta povećati na 165, a njegova ukupna površina je oko pet hiljada kvadratnih metara.

- Na ovaj način će se riješiti dugogodišnji problem lokalnog stanovništva i privrednika koji rade u blizini ovog parkinga - poručio je premijer.

Potcrtao je kako je ovo samo jedan od projekata koji KS realizuje zajedno sa Općinom Novo Sarajevo, a na inicijativu premijera Nenadića pokrenuto ih je još deset.

Vrlo brzo će se, kako je najavio premijer, krenuti s izgradnjom zamjenske zgrade u naselju Grbavica u koju će biti useljeni stanari iz zgrade koja se mora rušiti jer se nalazi na trasi Južne longitudinale, što je također jedan od kapitalnih zajedničkih projekata. Za petnaest dana će biti izdata građevinska dozvola, zatim se kreće s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa i do početka naredne godine krenut će se s gradnjom.

Završene su sve neophodne administrativne i druge procedure u vezi s početkom gradnje prve dionice Prve transverzale, a nedavno je potpisan i sporazum za nastavak radova na Devetoj transverzali, u vrijednosti od 4,9 miliona maraka, navodi se u saopćenju Press službe KS.

Nakon četiri godine koliko se radilo na rješavanju svih problema koje, kako je kazao načelnik Koldžo, prate sve velike projekte, konačno će građani općine Novo Sarajevo dobiti parking u centralnom dijelu ove općine.

- Za nas je ovo vrlo važan projekt kojeg realiziramo u javnom partnerstvu jer nam je želja da pomognemo lokalnom stanovništvu ove općine. Zajedno s Ministarstvom saobraćaja planiramo dogovoriti upravljačku strukturu, te ćemo predložiti da kroz upravljačkih udio u strukturi rada, kojim će raspolagati Općina, osiguramo lokalnom stanovništvu da pod povoljnijim uvjetima dugoročno zakupe parking mjesta - najavio je načelnik Koldžo.