open-navfaktor-logo
search
Značajan korak dalje
Presuda SDB-ovcima može biti vodilja Tužilaštvu BiH, umjesto što se bave enormno sitnim slučajevima
Advokatica Vasvija Vidović, koja je bila prvi bh. oficir za vezu sa Haškim tribunalom stava je kako je danas izrečena presuda tribunala u Hagu, a kojom su bivši šefovi Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović presuđeni na 15 godina zatvora, jako pravedna.
31.05.2023. u 14:44
get url
text

Kako je podcrtala, danas je napravljen značajan korak dalje u odnosu na prvostepenu presudu.

VEZANI TEKST - Brammertz: Dokazano da se nije radilo u građanskom ratu, već UZP-u s velikom ulogom Beograda

- Prosto bi bilo nevjerovatno da je utvrđen udruženi zločinački poduhvat (UZP) za događaje u Hrvatskoj, a da nije uztvrđen UZP kada je u pitanju ratno rukovodstvo Srbije za događaje koji su se desili u BiH i Hrvatskoj. Ova presuda je to djelomično ispravila i pravedna je jer je sigurno da je politika Službe državne bezbjednosti Srbije u velikoj mjeri projektovala rat - navela je Vidović tokom gostovanja na N1.

No, šta je razlika između prvostepene presude kojom su Stanišić i Simatović proglašeni krivima i osuđeni na po 12 godina zatvora, u odnosu na ovu današnju?

- Prvostepenom presudom bili su osuđeni samo na događaje koji se tiču Bosanskog Šamca, i to samo za pomaganje i podržavanje zločina - započela je sa pojašnjenjem Vidović.

VEZANI TEKST - Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora: Krivi za UZP i nasilno uklanjanje nesrba iz šest bh. općina

Međutim, pojasnila je, današnjom presudom napravljen je značajan korak dalje.

- Proglašeni su krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu po svim tačkama optužnice u Bosni i Hercegovini, te za umješanost u neke događaje u Hrvatskoj. To je vrlo značajno. Ova presuda otišla je daleko, značajan korak dalje u odnosu na prvu - podvukla je Vidović.

Istaknula je i stav kako ova presuda mora biti važna i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine o tome šta se dešavalo.

- Neka se dobro zamisle zašto nisu tužena lokalna rukovodstva u pojedinim općinama! - poručila je Vidović, dodajući da ova presuda može biti sjajna vodilja. Umjesto toga, rekla je, Tužilaštvo BiH se bavi "enormno sitnim slučajevima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.