open-navfaktor-logo
search
Operisan u bolnici
Pretučen učenik bošnjačke nacionalnosti u Milićima; Tabaković i Salkić pozvali na nepristrasnu istragu
U Milićima je jučer došlo do incidenta u kojem su učestvovala dvojica učenika jedne srednje škole, prilikom čega je jedan od njih teško pretučen, te operisan u bolnici u Bijeljini.
27.05.2022. u 20:25
get url
text

Kako saznajemo, u tuči su učestvovali jedan učenik srpske nacionalnosti, dok je drugi iz povratničke, bošnjačke porodice. Učenik bošnjačke nacionalnosti zadobio je teške povrede glave i lom vilične kosti.

Do detaljnijih informacija iz Policijske uprave Zvornik nismo došli, s obzirom na to da se radi o maloljetnim osobama. No glasnogovornica PU Zvornik Danijela Madžarević potvrdila nam je da se incident dogodio 26. maja u 10.50 sati.

Alija Tabaković, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska kazao je da su informacije o događaju do kojih je on došao na terenu oprečne. Pojavile su se neke spekulacije o tome da je učenika, navodno, napalo više osoba, međutim, kako ističe Tabaković, od onoga što je on saznao od osoba koje su u kontaktu s roditeljima povrijeđenog učenika, vjerovatnije je da su u incidentu ipak učestvovala njih dvojica.

On je pozvao nadležne policijske organe da ovom incidentu pristupe nepristrasno.

- Pozivam, također, ljude da ne nasjedaju na Facebook priče i provokacije. Sačekajmo da nadležni i istražni organi, MUP, Tužilaštvo i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a provedu istragu i na vrijeme saopće rezultate – kaže on i dodaje:

- Pozivam roditelje da savjesno vaspitavaju svoju djecu kako se slične stvari ne bi dešavale u školama BiH, a posebno je to osjetljivo na području manjeg bh. entiteta gdje je evidentna svakodnevna diskriminacija prema bošnjačkoj, odnosno povratničkoj djeci.

Nadam se, kaže Tabaković, da iz ovakvih slučajeva trebamo svi izvući pouku i da oni koji predstavljaju političke partije i obnašaju vlast na svim nivoima u BiH trebaju što manje zapaljive izjave davati kako se svakodnevna politika ne bi prenijela među mlade i kako bi se ovakve stvari izbjegle, ukoliko se radi o nacionalnom problemu.

- Ukoliko ne, onda svakako nadležne institucije će blagovremeno reagovati prema učesnicima – dodaje on.

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić kazao je za Faktor kako policija i rukovodstvo škole trebaju u najkraćem mogućem vremenu obavijestiti javnost o pozadini ovog napada, ali, dodaje on, i o poduzetim mjerama prema napadaču ili napadačima.

- Očekujemo od policije da nepristrasno provede istragu o napadu na učenika bošnjačke nacionalnosti. Napad je izazvao uznemirenje i nevjericu i zbog toga je potrebna hitna reakcija svih nadležnih za postupanje u ovom slučaju – ističe Salkić

Činjenica da je dječaku slomljena vilica i da se radi o teškoj tjelesnoj povredi, dodaje potpredsjednik RS-a, prevazilazi razmišljanje o običnom dječijojm nasilju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.