Srijeda, 19.01.2022.
FOTO: M. Živojević

Prije 27 godina formiran je Prvi korpus Armije RBiH: Čuvali su Sarajevo i ratovali širom BiH

Poginulo je 6.585 pripadnika Prvog korpusa. Toliko je njih dalo svoje živote u odbrani svoje zemlje. To je jedan mali grad, rekao je ministar Jusko

Danas se navršilo 27 godina od formiranja Prvog korpusa Armije RBiH. Tim povodom brojne delegacije, Grada, Kantona, FBiH, položile su cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači, kao i na mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Poručeno je da se nikada ne smiju zaboraviti oni koji su dali svoje živote za odbranu BiH.

-Na današnji dan prije 27 godina donesena je odluka Predsjedništva RBiH da se formira Prvi korpus, da se ukrupne jedinice koje su tada postojale. Pripadnici Prvog korpusa osim što su imali zadatak da sačuvaju grad Sarajevo, u tom periodu ratovali su na svim ratištima širom BiH. Poginulo je 6.585 pripadnika Prvog korpusa. Toliko je njih dalo svoje živote u odbrani svoje zemlje. To je jedan mali grad - rekao je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko.

Dodao je da je jedan od najvećih razloga okupljanja taj da se sjetimo njih poginulih.

-Raduje me da je veliki broj mladih ljudi danas ovdje, jer veterane ne treba posebno podsjećati na poginule kolege. Mlade generacije trebaju biti ovdje da se više nikada zlo ne ponovi - kazao je ministar.

Naveo je i da se često u posljednje vrijeme čuju pitanja da li će biti novih sukoba te je kazao: "Jesam za novi rat, ali na polju bolje ekonomije, školstva, da ratujemo ko će više vratiti mladih koji su otišli iz ove zemlje".

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh