open-navfaktor-logo
search
Najavljeno još preporuka
Prijedlog Instituta za javno zdravstvo RS-a: Raspustiti karantine zbog blage kliničke slike zaraženih
Institut za javno zdravtvo RS-a predložio je danas Štabu za vanredne situacije RS-a i Ministarstvu zdravlja RS-a da se raspuste karantini u entitetu RS, jer novozaražene osobe koronavirusom imaju uglavnom blage simptome.
29.06.2020. u 12:02
get url
text

- Veliki je broj slučajeva onih sa blažom kliničkom slikom, pa je predloženo da se postepeno raspuštaju karantini u skladu sa procjenama, te da se te osobe šalju u kućnu izolaciju. Također, svi novootkriveni slučajevi treba da se procijene, da li mogu da budu poslani u kućnu izolaciju - kazao je danas v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković.

Također, najavio je nove preporuke, a koje se odnose na klimatizaciju.

- Svjesni smo da neki rade u teškim uslovima. Imamo razna iskustva gdje je došlo do širenja zaraze kretanjem vazduha. Oprezni smo kada su u pitanju klima uređaji, kako bismo smanjili rizik. Znamo da mnogi rade u teškim uslovima, zbog nemogućnosti upotreebe klime, zato pripremamo novi dokument sa preporukama - rekao je Zeljković.

Rečeno je da su sve aktuelne mjere na snazi do 6. jula, a da će se do tada situacija analizirati i odlučiti kakve će biti dalje mjere i preporuke, po pitanju javnih okupljanja, svadbi, sahrana i drugog.

- Život se ne može zaustaviti. Svjesni smo i da ovo traje preko tri mjeseca, ali mi moramo staviti zdravlje na broj jedan - dodao je Zeljković.

On je istakao da je i dalje na snazi preporuka da se maske nose i na otvorenom prostoru.

- Znamo da je to otežano zbog aktuelnih vremenskih uvjeta - dodao je Zeljković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.