open-navfaktor-logo
search
Reagirao na članak
Prim. dr. Đugum: Od Zavoda tražimo da ne krši zakon, novac osiguranika raspoređuju u duhu teškog nepotizma
Faktor je 21. marta objavio tekst pod naslovom "Je li propala Vranićeva reforma: Zašto su privatne ordinacije obustavile preglede pacijenata", u kojem je prim. dr. Mirsad Đugum, vlasnik Poliklinike Atrijum, "prozvao Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO)KS da privatnim ustanovama nije platio zdravstvene usluge pružene pacijentima u oktobru i novembru prošle godine".
30.03.2023. u 20:59
get url
text

Dva dana kasnije obavili smo i demantij ZZOKS, u kojem je između ostalog navedeno, "kako je Zavodu fokus na osiguranicima i njihovim potrebama i interesima, te da ostvarenje privatnih interesa, iz "novčanika" ZZOKS, na što su pojedinici naviknuti u ranijim godinama, više nije moguće".

No, danas je prim. dr. Đugum reagirao na sve ono što je ZZOKS iznio u članku koji je na portalu Faktor objavljen 23. marta.

Ured za reviziju

Prema riječima Đuguma "ispred Zavoda, odnosno, direktor ZZOKS Muamer Kosovac, iznesene su brojne neistine i insinuacije koje mogu nanijeti reputacijsku štetu Poliklinici Atrijum".

- Jedini "privatni interes" kako to Zavod etiketira u članku, kojeg Poliklinika Atrijum ima je da Zavod konačno počne raditi po zakonima ove države. Postavit ću nekoliko pitanja. Da li direktor Kosovac misli da i Ured za reviziju ima neki privatni interes kada u izvještaju konstatuje da Zavod zdravstvenog osiguranja KS 300 miliona KM ugovara nezakonito? Izvještaj je javno dostupan. Da li direktor Kosovac misli da i Agencija za javne nabavke i Ured za žalbe imaju privatni interes kada kažu da se zdravstvene usluge moraju ugovarati putem Zakona o javnim nabavkama? Da li director Kosovac misli da sudovi ove države i Konkurencijsko vijeće imaju neki privatni interes kada donose odluke u kojima presuđuju protiv ministarstva i Zavoda? Da li direktor Kosovac misli da na kraju i ministar zdravstva ima neki privatni interes kada je od Zavoda tražio da finansijski plan sačini prema zakonima ove države – upitao je Đugum.

{$galerijaFotografija}

Umjesto jefinih spinova, Zavod i njegovo rukovodstvo, kako kaže Đugum, "trebali bi raditi ono za šta su plaćeni".

- Ugovarati usluge u interesu pacijenta, a ne da pacijenti čekaju na obični ultrazvuk mjesecima ili da ih kada se u januaru jave za uslugu magnetne rezonanse naruče u oktobru – naglašava Đugum.

VEZANI TEKST - ZZOKS: Privatni interesi pojedinaca neće vladati Zavodom, u isključivom fokusu su nam osiguranici

Što se tiče pitanja plaćanja prema Poliklinici Atrijum, protekle dvije godine - 2021. i 2022. – plaćanje je, navodi Đugum, "izvršeno samo za usluge porodične medicine po ugovoru".

- Obračun prema broju osiguranika obavlja sam ZZOKS na osnovu elektronskih podataka u informatizacijskom sistemu. Znači uplate obračunava vrši sam ZZOKS. Osim ugovora sa porodičnim medicinom nikakve druge usluge nisu plaćene što se vidi i iz kartice bankovnih računa. U maju 2022. je UO ZZOKS povećao vrijednost boda sa retroaktivnom primjenom od 1. aprila 2022. godine i ZZOKS je izvršio samo uplatu javnim zdravstvenim ustanovama, ali ni jednoj privatnoj ambulanti porodične medicine nije izvršio uplatu razlike april - oktobar 2022. Odgovorni u Zavodu znaju da su i Dom zdravlja i privatne ustanove ugovore potpisale po istoj javnoj nabavci. Iznos koji nije uplaćen poliklinici za porodičnu medicinu je oko 12.000.00 KM – kaže Đugum.

Kaže "kako je Poliklinika obavila-donirala iznos od 50.000 KM za usluge ultrazvuka srca oboljelima od karcinoma radi praćenja i odobravanja kemoterapije".

- To je naš skromni doprinos za teško oboljele. Nažalost, teško oboljelima se treba pomoći i ukazati pažnja i solidarnost, ali da ta pomoć bude ista za svakog osiguranika. Ipak, imamo loš primjer od strane menadžmenta (podaci postoje na portalima i javna su tajna). Pomoć za pacijente sa teškim bolestima za liječenju u inostranstvu, po odluci UO ZZOKS iznosi maksimalno 10.000 KM za sve osiguranike. Sadašnji član menadžmenta, a tadašnji interni revizor je za sebi bliskog "obezbjedio" iznos od 18.000 ili 8.000 KM više nego za sve druge osiguranike. Zar to nije rad za lične interese? Zaključak je da svako govori iz sopstvene vizure djelovanja – navodi Đugum.

Rade na štetu osiguranika

Naše dugogodišnje zalaganje je da se osiguranicima obezbijedi samo zakonski pristup za liječenje i izbor ljekara i zdravstvene ustanove, dodaje Đugum.

- Zakon o Zdravstvenoj zaštiti FBiH, Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH, Zakon o javnim nabavkama BiH, ali i presuda Suda BiH - su jasni da ZZOKS ugovara zdravstvene usluge sa zdravstvenim ustanovama putem javnog poziva i da pacijent ima pravo birati ljekara i ustanovu. Sve ovo je u više dopisa tražio i ministar zdravstava KS Haris Vranić, ali ZZOKS ne želi i neće da radi po zakonu bez obzira što je i u revizorskom izvještaju Ureda za reviziju FBiH navedeno da ZZOKS ne poštuje zakone i da nije zaključivao ugovore po javnom pozivu, a što je zakonska obaveza. Definitivno, ZZO je banka osiguranika. Zavod samo u ime osiguranika ugovara zdravstvene usluge sa svim zdravstvenim ustanovama koje se jave na javni poziv. Ovakav njihov rad je na štetu osiguranika, ali i svih zdravstvenih uposlenika. Nezakonitim radom ZZOKS ugrožava javni zdravstveni sektor i osiguranike koji uredno plaćaju osiguranje. Dakle, ZZOKS na čelu sa direktorom Kosovcem, a ranije interni revizor i UO novac osiguranika raspoređuju po ličnom nahođenju u duhu teškog nepotizma. Time se ujedno i teško ogriješi o Zakon, ali i o prava pacijenata. Šta ako pacijenti budu tražili svoja prava na Sudu? Hoće li pojedinačno i javno biti prozvani da to rade iz privatnog interesa – zaključuje Đugum.

Dr. Mirsad Đugum- Presuda Suda BiH-30.03.2023.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.