open-navfaktor-logo
search
Zdravo i ukusno
Pripremite povrće tako da ga svi požele pojesti
Ukoliko vaši ukućani nisu ljubitelji komada povrća, napravite pire od njega. Za pripremu pirea najbolje bi bilo da koristite cveklu, mrkvu, celer, a naravno krompir pire je uobičajen
09.01.2020. u 22:16
get url
text

Povrće bi trebalo biti svakodnevno na našem meniju, ali zbog toga što ga većina ukućana ne voli, vi ga ne pripremate, ili i kada ga pripremite vaša djeca, suprug/a ili gosti ga ne pojedu. Pokušajte na ovih nekoliko načina pripremiti povrće kako bi nestalo sa tanjira i pojelo se u slast.

Pire od povrća

Ukoliko vaši ukućani nisu ljubitelji komada povrća, napravite pire od njega. Za pripremu pirea najbolje bi bilo da koristite cveklu, mrkvu, celer, a naravno krompir pire je uobičajen.

Prvo povrće skuhajte na pari ili skuhajte u šerpi sa vodom, dok ne postane u potpunosti mehko, zatim ga umutite mikserom, a ukoliko je gusto, razrijedite ga tečnosti u kojoj se kuhalo, temeljcem ili vodom, a začinite maslinovim uljem, dodajte soli i bibera.

Marinirajte povrće

Mariniranjem ćete sirovom povrću dati dodatne arome i okuse, a u isto vrijeme ćete ga i omekšati za dalju pripremu. Svu tečnost koja vam ostane od marinade možete kasnije preliti preko gotovog jela ili prokuhati kako bi dobili sos.

Kada marinirate povrće, pomiješajte ga s marinadom i pustite da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi ili stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Povrće tada možete termički obrađivati ili pojesti sirovo.

Marinadu za povrće je najbolje napraviti sa citrusima, đumbirom, maslinovim ili biljnim uljem te nekim blažim sirćetom. Sve to posolite ili pobiberite.

Ispecite povrće

Pečenjem ćete od svog povrća dobiti nevjerojatnu punoću okusa, a u isto vrijeme će ono biti slatkasto i sa veoma lijepom teksturom.

Narezano ili cijelo manje povrće začinite dodavanjem soli, bibera i ulja, zatim stavite na lim uz to lijepo raspoređujući. Pecite na 180 stepeni Celzijusa dok malo ne porumeni i ne omekša.

Prženje povrća

Zagrijte tavu i dodajte biljno ulje. U tavu tada stavite taman toliko povrća da tava ne bude pretrpana, jer bi moglo doći do kuhanja. Pržite dok povrće ne bude mekano i rumeno te začinite po želji dodajući so, biber ili neki vama omiljeni začin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.