open-navfaktor-logo
search
Burna sjednica
Prlić iz SDP-a: Zakoni bitniji od fotelja; Adžem iz DF-a: Ljevica se bavi populizmom
Komentirajuću jučerašnji prekid sjednice Zastupničkog doma FBiH Lana Prlić kaže kako ne vjeruje da će parlamentarna većina u narednih 15 dana imenovati novo rukovodstvo Doma. Razgovarali smo i sa Dževadom Adžemom iz DF-a
25.06.2019. u 14:10
get url
text

U svjetlu jučerašnjeg prekida sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koji je izglasala parlamentarna većina s objašnjenjem da će se nastaviti po odabiru novog rukovodstva Doma, a protiv kojeg je bila opozicija, Lana Prlić iz Kluba SDP-a, koja je bila predlagač izmjena Porodičnog zakona FBiH, za Faktor kaže kako se nada će zakoni koji su od životne važnosti biti važniji od raspoređivanja fotelja i mjesta u parlamentu. Smatra da je jučerašnja sjednica mogla biti učinkovita i građanima ponuditi rješenja za njihove životne probleme, međutim, naglašava da se ona ipak svela na sedmosatnu raspravu bez ikakvih rezultata.

Ima li dogovora za 15 dana

- Za jučerašnju sjednicu sam bila predlagač izmjena Porodičnog zakona FBiH u dva segmenta. Jedan se ticao alimentacionog fonda, a drugi zabrane fizičkog kažnjavanja djece. Oba zakona sam dostavila na vrijeme, jedan 13. marta, a drugi 10. aprila, znači prošli su svu regulativu, počevši od dostavljanja mišljenja Vlade FBiH, kao i mišljenja komisija. Nažalost, neki od zastupnika iz parlamentarne većine su smatrali da tačke dnevnog reda nisu od životne važnosti - govori nam Prlić.

Dodaje kako je imala urgenciju da se na dnevni red sjednice uvrsti i informacija o deponiji Uborak u Mostaru.

- Znamo šta se posljednjih dana događa u Mostaru i cijeloj Hercegovini. Tu je bio i prijedlog kolege Ivana Bobana da se uvrsti informacija i zaključci u vezi s Aluminijem Mostar koji ima snabdijevanje električnom energijom još samo šest dana. Ali o dnevnom redu se nije ni glasalo. Argument za novo rukovodstvo uopće nije "pio vode", s obzirom na to da smo mi bili spremni i jučer da se napravi pauza, da parlamentarna većina dogovori svoje prijedloge za novo rukovodstvo i da nastavimo raditi, s obzirom na jako bitne tačke dnevnog reda - rekla nam je Prlić.

Dodaje kako je u životu optimista, ali smatra da se sjednica neće nastaviti za 15-ak dana kako je obećala parlamentarna većina.

- Ne vjerujem da će tu biti nekog dogovora u narednih 10 ili 15 dana jer nije bilo dogovora ni u posljednjih sedam mjeseci i ta parlamentarna većina već ima svoje prijedloge za dopredsjedavajuće, međutim ti prijedlozi nisu prošli. Ja se nadam da će zakoni koji su zaista od životnog značaja, kao i zakoni koji su jučer predloženi na dnevni red, biti puno bitniji od raspoređivanja fotelja i mjesta u parlamentu. Mislim da su se sve tačke jučer trebale razmatrati po dnevnom redu. Mogli smo diskutovati o tim temama argumentovano i na kraju ih izglasati ili ne. Da sjednica ide svojim tokom i to bi bila puno bolja rasprava. Nažalost, jučer je bilo puno priče, ali ništa se konkretno nije riješilo - rekla je Prlić.

S obzirom na to da su mnogi zastupnici naveli kako bi trebalo uspostaviti bolju saradnju Parlamenta FBiH i Vlade FBiH, Prlić smo upitali kako ocjenjuje sadašnju saradnju?

- Što se tiče konekcije Parlamenta FBiH i Vlade FBiH, jučer je bila savršena prilika da riješimo problem Aluminija Mostar zato što se na sjednici pojavio i resorni ministar. Tu su i predložene izmjene šest važnih zakona. Cilj je bio da o tačkama pričamo sa resornim ministrima, Vladom i da donesemo neka zajednička rješenja, ustvari pomognemo građanima u rješavanju njihovih pravih životnih problema. Saradnja bi mogla biti bolja jer ovo jučer ne daje nikakav tračak nade građanima Federacije jer smo vidjeli da smo proveli sedam sati pričajući zašto treba ili ne treba prekinuti sjednicu, dok smo ustvari mogli završiti pola dnevnog reda, imati konkretna rješenja koja smo mogli ponuditi građanima - kazala je Prlić.

Vlada ne želi da rizikuje

Dževad Adžem, zastupnik iz DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, za Faktor je pojasnio zašto je DF jučer podržao zaključak Mladena Boškovića HDZ-a da se sjednica ovog Doma prekine do izbora novog rukovodstva. Kaže kako je teško raditi u Parlamentu gdje postoji nova koalicionu većinu, a gdje je rukovodstvo iz opozicione stranke. Naglašava da se ljevica u ovom trenutku bavi populizmom. Podsjećamo, protiv prekida jučerašnje sjednice su bili zastupnici Naše stranke i SDP-a.

- Generalo, ako bi opozicija bila korektna i poštena onda prvo mora konstatovati jedno, da Parlament Federacije radi po ličnom nahođenju. Jer niti je predsjedavajući predložio program rada Parlamenta, niti je program rada Zastupničkog doma usvojen. A to rezultira na način da stranke ljevice kandiduju u suštini zakone koji ne prolaze proceduru na Vladi FBiH. Nema ni saglasnosti, ni prohodnosti izvršne i zakonodavne vlasti. Zatim, teško je raditi u Parlamentu kada imate novu koalicionu većinu, a rukovodstvo parlamenta iz opozicione stranke - govori nam Adžem.

Mišljenja je da treba definisati prioritete.

- Pored programa rada Vlade FBiH i programa rada Parlamenta treba definisati prioritete. Mislimo da su prioriteti ekonomska reforma, donošenje zakona kojim će se stvoriti višak vrijednosti da bi se riješile ove stvari u socijalnom sektoru i svim ovim drugim problemima. Biti dio parlamentarne većine znači imati dogovor. Jučer je napravljen dogovor za koji DF nije znao. Ali, u ovom trenutku, ja mislim da se nije prekinula sjednica, da je HDZ mogao da zauzme kontra stav i da ode eventualno u blokadu sljedećih sjednica. Tako da mislim da smo mi ostavili prostor da se u narednom periodu od 15-ak dana sazove sjednica, imenuje novo rukovodstvo i Parlament počne da radi u punom kapacitetu u koordinaciji sa Vladom FBiH - govori Adžem.

Upitali smo da li je jučer previše vremena potrošeno na prepucavanja zastupnika?

- Naravno. Vidite, u suštini je ono, kao što je rekao zastupnik Munib Jusufović, bilo nepotrebno. Znači, za tačke koje su bile na dnevnom redu, vjerovali ili ne, DF vjerovatno ne bi podržao ni Program rada Vlade FBiH, ni izvršenje o Budžetu Vlade FBiH za 2018. godinu. Imao bi puno diskusija po svim tačkama i prijedloge, i inicijative. Uopće ne znači da bismo mi podržavali bilo kakav nerad. Ali u ovom trenutku je primarno važno da se formira nova Vlada Federacije, a njena prohodnost i rad, kao i rad Parlamenta ne može biti ako koaliciona većina nema i većinu u Parlamentu i nema rukovodstvo Parlamenta koje vodi te procese - poručio je Adžem i dodao:

- Vidite, Vlada FBiH jednostavno ima u pripremi 20-ak zakona koji treba da uđu u Parlament FBiH, ali vjerovatno iz straha da u ovoj konstalaciji odnosa, zakoni ne bi doživjeli sudbinu da ne prođu, Vlada ne želi da rizikuje. Zbog toga traži stabilnu, formiranu većinu koja će napraviti prohodnost za donošenje novih zakona i svega što je potrebno da bi se napravila i uredila neka oblast. A stranke ljevice su imale priliku da budu dio aktuelne vlasti i da vrlo ozbiljno i u većem kapacitetu krenemo u reforme i ono što nas čeka. Moja konstatacija je da se ljevica u ovom trenutku bavi populizmom, najvećim oblikom populizma - rekao je Adžem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.