open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Problemi zbog radova u Jukićevoj ulici: Građani poručuju da predugo traje, zbog prašine ne mogu disati
U ulici Jukićeva u Sarajevu u toku je obnova kanalizacione mreže dok su radovi na vodovodu završeni.
17.09.2021. u 20:14
get url
text

Izvođač radova je firma Mibral, a nadzor nad izvođenjem obavlja Ipsa Institut.

Građani Jukićeve su nezadovoljni jer, kako kažu, radovi traju predugo, a zbog prašine koja se diže jer je jedan dio ceste ostao neasfaltiran ne mogu doći do svježeg zraka, što posebno smeta starijim i osobama sa respiratornim oboljenjima. 

- Uradili su oni fin posao, mijenjali su cijevi koje su bile stare, međutim ovo cijelo ljeto stoji. Puno se prašine skuplja, stari ljudi ne mogu prozore otvoriti, astmatičari su. Katastrofa je. Nemam ništa protiv, neka se radi, ali se mora završiti. Sada se trebaju navodno raditi kanalizacione cijevi. Više od pola godine se ne radi. Tražit ćemo načelnika da izađe i vidi jer mora se već jednom završiti – kazao je građanin Jasmin.

Kako je istaknuto na zvaničnoj stranici KJKP ViK, "na potezu od "Bosnalijeka" do raskršća sa ulicom Braće Begić na vodovodnoj mreži rekonstruisan je dio trase cjevovoda DN 400 mm u dužini 540 metara, cjevovoda DN 150 mm u dužini od 570 metara, radi ostvarivanja veza sa postojećim cjevovodima položeno je još šest metara DN 300 mm i cca 50 metara cjevovoda DN 100 mm. U sklopu navedenih radova, izvršena je i rekonstrukcija 47 kućnih priključaka na cjevovod DN 150 mm".

{$galerijaFotografija}

U toku su radovi na kanalizacionoj mreži.

- Planirano je polaganje kanalizacionih cijevi od centrifugiranog poliestera sa pripadajućim spojnicama, sa prebacivanjem postojećih separatnih kanalizacionih kućnih priključaka i priključaka slivnika uz postojeći profil kanalizacije DN 300 mm, za kišni i fekalni kanal. Trasa separatnog sistema je dužine oko 530 metara, a planirana su i dva dodatna slivnika za poboljšanje postojeće površinske odvodnje saobraćajnice, kao i reviziona okna. Kao recipijenti projektovane kanalizacije služe postojeći kolektori AB400 i FB300 koji vode nizvodno od mjesta NRW šahta, gdje započinje rekonstrukcija kanalizacije. Prosječna dubina iskopa za kišni kolektor je 2,305 metara, a za fekalni 2,956 metara. Do 10. septembra 2021. godine je položeno 80 metara kišnog i 80 metara fekalnog kanala, te prespojena 3 kišna i pet fekalnih priključaka – pojasnili su iz ViK-a.

Na licu mjesta od radnika sa gradilišta saznajemo da su kanalizacionu mrežu počeli mijenjati 1. septembra, odmah nakon što su završene vodovodne instalacije.

- To su radovi koji su specifični, velike su dubine, dosta je priključaka i oscilacija. Glavni radovi trebaju biti završeni početkom novembra, ako dozvole vremenski uvjeti – kazali su radnici.

Općine Centar će realizirati asfaltiranje u potezima kako budu napredovali radovi na rekonstrukciji separatne kanalizacione mreže.

Jukićeva, radovi, vodovod, 17.09.2021.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.