open-navfaktor-logo
search
Odluka Štaba
Produžene mjere u RS-u, vanredno stanje ostaje do 10. maja
Na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije bh. entieta Republika Srpska odlučeno je da sve odluke koje su bile na snazi do 27. aprila, produžene su do 11. maja uz određene korekcije.
27.04.2020. u 15:42
get url
text

Propisani su određeni uvjeti pod kojima određeni privredni subjekti mogu početi sa radom već od početka maja.

Premijer ovog entiteta Radovan Višković kazao je danas da će poslije 10. maja Vlada RS-a , cijeneći epidemiološku situaciju, tražiti ukidanje vanrednog stanja.

- Nismo donijeli nijednu mjeru, poput onih koje je donosila FBiH, a sa kojima se struka ne slaže. Iza naših mjera stoji struka i oni su dali zeleno svjetlo za otvaranje određenih djelatnosti – rekao je Višković.

Na Štabu za vanredne situacije RS odlučeno je da od sutra osobe starije od 65 godina mogu izlaziti svaki radni dan od sedam do 10 sati i da imaju dozvoljenu šetnju uz poštovanje svih mjera distance, nošenja maski i drugo.

Takođe, od sutra počinju sa radom šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave i to u periodu od sedam do 15 sati.

Omogućava se rad kuhinja, dostava hrane i pića, kao i šalterska prodaja hrane i pića, bez mogućnosti da se oni konzumiraju u prodajnom mjestu.

Sa radom mogu početi i uslužne radnje - praonice, čistione, hemijske čistionice,  itd.

Nadalje, dozvoljava se rad radnji sa informatičkom i telekomunikacionom opremom, salonima namješata, muzejima, bibliotekama, te zanatsko-preduzetničkim radnjama, osim frizera i kozmetičkih salona.

Također, sa radom će početi i trgovine neprahmbenom robom kao zasebni objekti, dakle oni koji se ne nalaze u tržnim centrima.

Od 1. maja sa radom bi trebalo da počnu i tržni centri, ali će ostati zabranjen rad dječijim igraonicama, ugostiteljskim objektima i bioskopima unutar njih.

Od tog datuma počinju sa radom i stočne pijace, te specijalističke i subspecijalističke ambulante u bolnicama i domovima zdravlja.

 - Posljednji na ljestvici su kafići, hoteli, ugostiteljstvo, a o njihovom početku rada pravit ćemo analize u narednom periodu – rekao je Višković.

Dodao je da nije donesena odluka u vezi prvomajskih praznika, ali da se neće slijediti primjer Srbije o zabrani kretanja na tri dana, ali da će se sigurno produžiti policijski sat u ovim danima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.