open-navfaktor-logo
search
o školovanju u Turskoj
Prof. Ćazim Hadžimejlić: Sretan sam što studentima prenosim znanja stečena na studijima u Istanbulu
Profesor Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Ćazim Hadžimejlić bio je među prvim iz regije koji je studije završio u Republici Turska, a danas kaže da je sretan što znanja i iskustva stečena u Istanbulu može prenositi na svoje studente.
15.01.2023. u 10:51
get url
text
Ćazim Hadžimejlić

Hadžimejlić kaže da je studij u Turskoj imao veliki utjecaj na njegovu dalju karijeru.

- Dolazim iz poznate porodice. Uvijek se tu govorilo o Istanbulu i Fatihu Sultanu Mehmetu. I moj djed je studije pohađao u Istanbulu i završio je i pravni i teološki fakultet. On je određeno vrijeme radio u Istanbulu, a potom se vratio u Sarajevo. Blizu sto godina kasnije sudbina je htjela da i ja odem na studije u Istanbul, radim tamo i vratim se u Sarajevo - kazao je Hadžimejlić.

Fakultet u Istanbulu upisao je 1987. godine i u Turskoj je ostao do 2001. godine.

- Položio sam ispite. Diplomirao sam na Univerzitetu Mimar Sinan na odjelu za tradicionalne turske rukotvorine. Zatim sam magistrirao na Odsjeku za historiju umjetnosti Univerziteta Marmara. Nakon toga sam završio svoj doktorski studij obranom teze na Odsjeku za islamsku umjetnost i arheologiju na Univerzitetu Mimar Sinan - rekao je Hadžimejlić.

Na Univerzitetu Mimar Sinan radio je deset godina kao predavač i istraživač, a sretan je što je baš u Turskoj tada našao mnoge stvari za kojim je kao mlad čovjek čeznuo u bivšoj Jugoslaviji.

- Tamo je prošla naša mladost, i na svu sreću da je tako. Ljepota Bosfora, Univerziteta Mimar Sinan, Istanbula u to je vrijeme bila znatno drugačija. Nije bilo gužvi kakve su danas. Nedostaje mi ta iskrenost i skrušenost koju sam vidio u Turskoj - kazao je Hadžimejlić.

Navodeći da je bio jedan od prvih studenata koji je nakon Drugog svjetskog rata iz BiH otišao u Turksku, Hadžimejlić je kazao da je dodiplomski studij završio 1992. godine i da je odmah nastavio postdiplomske studije u Istanbulu.

- U to vrijeme je počeo rat u Bosni i Hercegovina. Radio sam u konzulatu i na različite načine smo pomagali izbjeglicama koje su dolazile u Tursku - kazao je Hadžimejlić.

Kao uzoran student je počeo raditi i kao asistent na istanbulskom fakultetu i imao je priliku raditi i surađivati s mnogim uglednim predstavnicima turske akademske zajednice.

- Do 2001. godine radio sam na Univerzitetu Mimar Sinan. Onda sam iznenada donijo odluku. Probudio sam se jedno jutro i pomislio da se trebam vratiti u svoj rodni grad. Vratio sam se u Sarajevo. Ovdje pokušavamo oživjeti našu tradiciju. i umjetnost i na tom planu smo proveli brojne aktivnost - kazao je Hadžimejlić.

Profesor Hadžimejlić se od rane mladosti zanimao za umjetnosti i tokom studija u Istanbulu je istraživao i stjecao znanja o starim knjigama i rukopisima, kaligrafiji, kao i o drugim vrstama umjetnosti i rukotvorina.

Ono što je naučio u Turskoj, Hadžimejlić kao profesor danas nesebično prenosi studentima na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

 - Osnovali smo neke katedre koje ranije nismo imali. Osnovali smo tako katedre za historiju umjetnosti, arheologiju. Dodali smo i neke predmete, islamska umjetnost i bosansku umjetnost u osmanskom periodu - kazao je Hadžimejlić.

Navodeći da je i umjetnost kaligrafije malo slabija u Bosni i Hercegovini, Hadžimejlić je kazao da se situacija i tu mijenja.

- Pokušavamo i ovdje širiti ono što smo naučili. Posredstvom Akademije i kurseva pokušavamo educiramo o umjetnostima poput ebrua, kaligrafije, dekoracija i minijatura - kazao je Hadžimejlić.

Ističući da na studente svakako utječe zemlja u kojoj studiraju, Hadžimejlić je rekao da to utječe na cijeli život i karijeru.

- Turska ima veliku ulogu na Balkanu. Posebno je važna ta iskrenost u Tursku. Studenti koji tamo studiraju imaju velike koristi ovdje - dodao je Hadžimejlić.

- Studenti koji studiraju u Turskoj predstavljaju most između dvije zemlje. Želio bih da se zahvalim Turskoj što mi je pružila priliku da studiram u to vrijeme. Također sam jako sretan što mogu svojim studentima prenijeti ono što sam tamo naučio i stekao - zaključio je Hadžimejlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.