open-navfaktor-logo
search
Riječ stručnjaka
Profesor Fejzić: Korona virus je zasad nepoznat protivnik i zato je posebno opasan
Imamo vrhunsku laboratoriju, na nivou najboljih evropskih, sposobnu da precizno, bez greške detektuje kod životinje postojanje ptičije gripe, kaže dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu
22.01.2020. u 13:47
get url
text
Fejzić Nihad
Fejzić Nihad

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Nihad Fejzić smatra da je Bosna i Hercegovina spremna za ptičiju gripu (Aviarna influenca) koja je zabilježena u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji, a sumnja se da se ova bolest pojavila i u susjednoj Hrvatskoj.

- Imamo vrhunsku laboratoriju, na nivou najboljih evropskih, sposobnu da precizno, bez greške detektuje kod životinje postojanje ptičije gripe. Najvažnije je što prije reagovati na sumnju o postojanju virusa. Procedura je jednostavna.

Po primanju poziva naši inspektori izlaze na teren, uzimaju uzorak i testiraju ga nakon čega imamo tačan nalaz. To se sve dešava u roku 24 sata. Zavisno šta pokaže nalaz, ide se u daljnje procedure, sprovedu se adekvatne mjere zaštite, uništavanja oboljelih životinja…

Ptičija gripa mijenja svoju strukturu i zbog toga postoji ozbiljna prijetnja za pandemiju. No, imamo dovoljno iskustva kada je ova bolest u pitanju – kaže Fejzić.

Naš sagovornik posebno naglašava sljedeću činjenicu.

- U svom sadašnjem obliku virus ipak nije posebno opasan za opću ljudsku populaciju jer nema prijenosa sa čovjeka na čovjeka, tako da su infekciji izložene samo osobe u relativno intenzivnom kontaktu s oboljelim pticama.

Imali smo prije izvjesnog vremena slučajeve ptičije gripe na području Prijedora i Sarajeva. Sjećate se da je visoko patogena ptičija gripa, podtip H5, pronađena prije dvije godine kod dva labuda u sarajevskom Zoološkom vrtu "Pionirska dolina". Tada je privremeno bila i zatvorena "Pionirska dolina" – ističe Fejzić.

Prema njegovim riječima, mnogo više razloga za zabrinutost imamo zbog vijesti iz Kine.

- Korona virus me epidomiološki više zabrinjava od ptičije gripe. Korona je zasad nepoznat protivnik i zato je posebno opasan. Prenosi se sa čovjeka na čovjeka, to je virus koji je zajednički za ljude i životinje – podvlači Fejzić.

Dekan je nedavno boravio u Kini i na mjestu dešavanja se uvjerio kako se u toj zemlji provode preventivne mjere kada su u pitanju prenosive bolesti.

- Prije četiri-pet mjeseci bio sam u posjeti u Kini. Na aerodromu u Pekingu, osim uobičajene kontrole na metal, putnicima se provjerava i tjelesna temperatura nakon čega se sa sigurnošću može znati da li je neko doputovao bolestan.  

Kada je već korona virus neizbježan, onda je dobro da se to dešava u zemlji koja ima iskustvo kako se nositi s tim zdravstvenim problemom – smatra naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.