open-navfaktor-logo
search
Upozorenje strankama
Profesori iz Tuzle poručili: Napad na instituciju reisu-l-uleme je napad na IZ i korak ka razjedinjavanju Bošnjaka
Grupa profesora Univerziteta u Tuzli zatražila je od predsjednika političkih stranaka u Bosni i Hercegovini da se fokusiraju na izborne programe i traže podršku birača, a da uvaženom reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću prepuste brigu o Islamskoj zajednici.
11.08.2022. u 14:30
get url
text
get url
text

Profesori Bahrija Umihanić sa Ekonomskog fakulteta, Mirsad Kunić sa Filozofskog, Zehrudin Osmanović sa Tehnološkog i Aljo Mujčić sa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli pozvali su lidere političkih stranaka da prestanu prebacivati odgovornost za (ne)učinjeno na druge političke partije / stranke i prestanu pisati otvorena pisma uvaženom reisu-l-ulemi, pojašnjavati prošlost i stanje u kome se nalazimo.

- Budite iskreni i na vjerodostojan, jasan i koncizan način, opredijeljenim i neopredijeljenim biračima predstavite programe vaših političkih partija / stranaka. Dajte na uvid javnosti programe, s jasnim ciljevima, prioritetima, mjerama, projektima, rokovima i nosiocima da znamo hoće li nam stanje biti bolje. Pomozite nam da razumijemo kako planirate ostvariti napredak u nauci, tehnologiji, obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu, sigurnosti, socijalnoj zaštiti, boračkoj zaštiti, kreiranju povoljnijeg poslovnog okruženja za poslodavce, investitore, zaposlene. Kažite nam kako ćete se suočiti s izazovima demografskog sloma, bijele kuge, iseljavanje stanovništva, hoće li radnici imati veće plate, penzioneri veće penzije, borci veća i pravednija prava i primanja, lica u stanju socijalne potrebe veća prava i veće doznake? - poručili su univerzitetski profesori predsjednicima političkih partija.

Pozvali su ih da objasne šta će uraditi po pitanju euroatlantskih integracija, i da li će Bosna i Hercegovina u narednom mandatu, ako njihova stranka dobije povjerenje, biti korak bliže ka euroatlantskim integracijama ili možda integrirani u NATO i EU.

- Hoćete li realizirati strateške ciljeve iz razvojnih strategija Federacije, kantona, gradova i opština? Pozovite, ali vi lično to učinite, Centar civilnih inicijativa, neka programe svih partija / stranaka predstavi na jednom mjestu, neka kompetentna institucija uradi analize i procijeni mogućnosti realizacije programa. Budite iskreni, moralni, odgovorni, to je najmanje što možete i trebate, ako imate čiste namjere. Birači dobro znaju stanje u svim oblastima, poziciju Bosne i Hercegovine i njen rang u svim relevantnim svjetskim izvještajima, zbog čega gubimo stanovništvo i da se broj iseljenih mjeri veličinom bosanskohercegovačkih gradova iz ranga prvih pet najvećih gradova. Birači dobro znaju ko je obnašao i ko obnaša vlast na nivou Federacije, kantona, gradova, opština i znamo da svi oni koji su obnašali vlast od početka agresije do danas nose dio odgovornosti za sadašnje stanje. Od beskrajnih rasprava o toj temi nemamo nikakve koristi - kaže se u pismu.

Profesori Umihanić, Kunić, Osmanović i Mujčić vjeruju da će lideri, kada se budu fokusirali na programe i naprijed navedena pitanja, imati više posla nego vremena.

- Jednako tako vjerujemo da svi u Bosni i Hercegovini i svijetu razumijemo ulogu i značaj Islamske zajednice za bosanskohercegovačko društvo, a posebno za bošnjački narod jer je po svojoj misiji neodvojivi dio svjetske zajednice vjernika - navode u pismu.

Smatraju da niko, pa ni predsjednici političkih stranaka, ne bi trebao i smio izgubiti iz vida da je Islamska zajednica samostalna u određivanju svojih ciljeva i uređivanju djelatnosti i da je reisu-l-ulema ovlašten da predstavlja i zastupa Islamsku zajednicu.

- Svaki pokušaj napada na instituciju reisu-l-uleme, bio on i kroz otvorena pisma, je napad na Islamsku zajednicu i korak ka razjedinjavanju Bošnjaka - upozorili su.

Tvrde kako lično poznaju dr. Huseina ef. Kavazovića, aktuelnog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te da znaju da je dokazani patriota, istinski borac za prava svakog čovjeka, da se iskreno zalaže za jednaka prava Bošnjaka i drugih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, da odgovorno nosi povjereni emanet, te da je čovjek istine i povjerenja.

- Zbog naprijed navedenog, pozivamo predsjednike političkih partija / stranaka da se fokusiraju na izborne programe, da na drugom mjestu traže podršku birača a da časnom reisul-ulemi prepuste brigu o Islamskoj zajednici - poručili su u pismu kojeg potpisuju prof. dr. Bahrija Umihanić, prof. dr. Mirsad Kunić, prof. dr. Zehrudin Osmanović i prof. dr. Aljo Mujčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.